Správy | Aktuality | Témy

S asanáciou starej autobusovej stanice chcú začať o niekoľko dní

Náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave už od nedele (1.10.) rána slúži verejnosti a plnohodnotne nahradila funkciu doterajšej stanice na Mlynských nivách.

Na jej mieste investor HB Reavis plánuje do roku 2020 vybudovať novú autobusovú stanicu.
 
„Zhruba o týždeň chceme začať s asanáciou starej autobusovej stanice a pevne verím, že za približne tri a pol roka sa zídeme a budeme mať možnosť predstaviť novú autobusovú stanicu,“ povedal dnes generálny riaditeľ HB Reavis pre Slovensko Adrián Rác. 
 
Náhradná autobusová stanica, ktorú dnes slávnostne predstavili, sa nachádza v bývalom centre Bottova, cez cestu, oproti doterajšej stanici. Generálny riaditeľ autobusového dopravcu Slovak Lines Peter Sádovský tvrdí, že hoci je táto stanica dočasná, v mnohých aspektoch je lepšia ako niektoré autobusové stanice v krajinách západnej Európy. „Vo vnútri náhradnej stanice sa nachádza niečo iné ako minulý týždeň na Mlynských nivách. Je to atraktívny dizajn, použité sú moderné materiály, sú tu prevádzky s jedlom a ďalšie služby,“ povedal.
 
Sprevádzkovanie náhradnej autobusovej stanice je podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnal ďalší krok k tomu, aby hlavné mesto malo novú modernú autobusovú stanicu. „Držím investorovi palce, aby sa mu podarila prestavba do termínu 2020,“ skonštatoval. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, ktorý si tento post chce obhájiť aj v novembrových voľbách, uviedol, že vždy chceli prímestskú autobusovú dopravu ľuďom zatraktívniť. „Nemám nijakú pochybnosť, že táto stanica dáva dobrý dôvod na to, prečo takúto dopravu používať,“ podotkol.
 
Náhradná autobusová stanica má poskytnúť verejnosti vyšší komfort a kvalitnejšie služby. Cestujúci si môžu tak ako doteraz priamo na stanici zakúpiť lístky na autobus, dopravné karty či predplatné cestovné lístky. K dispozícii majú celkovo šesť pokladníc v hlavnej hale stanice. Nechýbajú zariadenia na vyhľadávanie spojov či Wi-Fi. Rovnako ani prevádzky s občerstvením a potravinami. Stanica má nezmenenú dostupnosť pre cestujúcich. Zastávky MHD zostávajú na pôvodných miestach. Na stanicu je možné ísť pešo a na bicykli z ulice Mlynské nivy alebo aj z Chalupkovej ulice. Pred budovou sa zároveň nadchádza stanovište taxíkov, ktoré obslúžia prichádzajúcich cestujúcich. Automobilom je možné na stanicu prísť len z Chalupkovej ulice.
 
Novú autobusovú stanicu na Mlynských nivách plánuje HB Reavis otvoriť v roku 2020. Bude kombináciou medzinárodného autobusového terminálu, nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy. Výstavba projektu Stanica Nivy, ktorý má celkovo stáť 345 miliónov eur, sa už začala v polovici mája prácami na administratívnej budove Nivy Tower.

Prečítajte si aj

Back to top button