Správy | Aktuality | Témy

Rezort dopravy splnil za I. polrok z projektu Revízie výdavkov úlohy na 62 %

V prvom polroku tohto roku plnili rezorty zdravotníctva, dopravy a informatizácie opatrenia Revízie výdavkov, ku ktorým sa pristúpilo v rámci projektu Hodnota za peniaze.

Opatrenia sú zamerané na efektívnejšie využívanie verejných zdrojov a zvýšenie hodnoty za peniaze z verejných financií. „Ministerstvo dopravy a výstavby implementuje celkovo 32 opatrení,“ vyčíslila hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká. Svoj záväzok rezort splnil podľa jej slov ku koncu júna 2017 na 62 %, čo je najviac zo všetkých troch rezortov zapojených do pilotného projektu Revízie výdavkov.
 
„Snažíme sa neustále zvyšovať efektivitu využívania verejných zdrojov a projekt Revízie výdavkov je pre nás jeden z nástrojov ako tento cieľ splniť,“ doplnil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).
 
Medzi prvé výsledky plnenia úloh rezortu dopravy možno podľa Duckej považovať aktualizovanie metodiky hodnotenia projektov (CBA) a poskytovanie všetkých dát k posudzovaným stavbám pre kontrolné hodnotenie Útvaru hodnoty za peniaze. 
 
„Aj na základe pozitívneho hodnotenia projektu R3 Tvrdošín – Nižná sa už začalo s verejným obstarávaním toho úseku,“ dodala Ducká. Aktuálne spolupracuje ministerstvo financií a dopravy podľa jej slov na hodnotení ďalších troch prioritných úsekov rýchlostných ciest, ktoré plánuje Národná diaľničná spoločnosť stavať a troch ťahov ciest I. triedy od Slovenskej správy ciest. 
 
„Ministerstvo dopravy spustilo aj pilotný projekt webstránky detailne informujúcej o projektoch OPII, ktorej obsah sa bude ďalej dopĺňať,“ uviedla Ducká.
 
Výrazne sa zefektívnil podľa nej aj nákup elektriny u Železníc Slovenskej republiky, kde sa za prvý polrok 2017 podarilo prekročiť stanovený cieľ úspor viac ako trojnásobne. „Medzi ďalšie opatrenia, ktoré prispejú k účelnému vynakladaniu verejných prostriedkov na dopravu, patrí detailné sledovanie možností maximálneho využitia predchádzajúcich stupňov projektovej dokumentácie,“ uviedla hovorkyňa. 

Prečítajte si aj

Back to top button