Správy | Aktuality | Témy

Opel prejde na technológie skupiny PSA skôr, než sa pôvodne plánovalo

Francúzska automobilová skupina PSA prisľúbila, že vozidlá značky Opel, ktorú prevzala, prejdú na jej technológie skôr, než sa pôvodne plánovalo. Je totiž potrebné znížiť ich emisie a zabezpečiť úspory.

Opel tiež bude môcť pod krídlami PSA expandovať na nové trhy mimo Európu. Automobilka by do roku 2022 mala operovať na viac než 20 nových exportných trhoch, uviedol nový šéf značky Opel Michael Lohscheller. Presne sto dní po prevzatí automobilky francúzskou skupinou PSA predložil s napätím očakávaný plán prestavby automobilky.
 
„Opel bude konečne operovať globálne,“ uviedol Lohscheller. Bývalý materský koncern General Motors (GM) obmedzil pôsobenie nemeckej automobilky na Európu, čím bránil v jej expanzii. Cieľom plánu prestavby firmy je návrat k ziskovosti po dlhých rokoch strát bez masívneho prepúšťania a zatvárania závodov.
 
Opel by mal rýchlo uvádzať nové modely na trh a kompletne by mal prejsť na technológiu PSA do roku 2024, teda o tri roky skôr, než sa pôvodne plánovalo. Cieľom je dosiahnuť synergie vo výške 1,7 miliardy eur.
 
To signalizuje, že fúzia PSA a automobilky Opel musí prebehnúť rýchlejšie, než sa predpokladalo, aby francúzsky koncern dosiahol úspory, ktoré prisľúbil po kúpe od GM. Kontrakt ohodnotil Opel na 2,2 miliardy eur. Jedným z dôvodov je tiež snaha o splnenie prísnejších emisných noriem Európskej únie (EÚ). EÚ navrhuje do roku 2030 zníženie emisií kysličníka uhličitého (CO2) o ďalších 30 %.
 
„Rýchlo sme prišli k záveru, že Opel nie je pripravený splniť ciele v oblasti emisií CO2 stanovené Európskou úniou pre roky 2020-2021,“ uviedol šéf nemeckej automobilky Michael Lohscheller.
 
Opel namiesto zatvárania závodov a prepúšťania prisľúbil do roku 2020 zdvojnásobenie exportu, aby využil voľné kapacity. Preto vstupuje na nové trhy, ako sú Argentína alebo Saudská Arábia.

Prečítajte si aj

Back to top button