Správy | Aktuality | Témy

Jazdené autá inzerované na Slovensku sú mladšie, ako je európsky priemer

Vo všetkých krajinách Vyšehradskej štvorky klesla v minulom mesiaci ponuka inzerovaných jazdených vozidiel, a to na Slovensku a v Maďarsku o 3000 vozidiel, v Česku a Poľsku o 12000.

Priemerný vek „jazdeniek“ ponúkaných na Slovensku klesol oproti septembru a októbru na 9,1 roka a je pod európskym priemerom, ktorý je podľa štúdie Asociácie európskych konštruktérov vozidiel (ACEA) 10,7 roka. Tieto výsledky vyplynuli z pravidelnej analýzy spoločnosti AAA Auto, ktorá trh s jazdenými automobilmi kontinuálne monitoruje a robí jeho hodnotenie.
 
Vek vozidiel ponúkaných na Slovensku v novembri je nižší ako priemer v 25 štátoch EÚ, a zároveň aj než priemerný vek slovenského vozového parku, ktorý je podľa štúdie ACEA 13,4 roka. Priemerný vek automobilov inzerovaných v ostatných krajinách V4 kopíruje poradie v rámci štúdie. Vždy je však o pár rokov nižší ako priemerný vek vozového parku. 
 
„Dôvodom takéhoto rozdielu je neustále sa zvyšujúci dopyt po zánovných automobiloch, ktorý evidujeme aj u nás. Na Slovensku sú ponúkané ‚jazdenky‘ najmladšie, nasleduje Česká republika s vekom 9,2 roka, Maďarsko s vekom áut 10,1 roka a Poľsko s 10,4 roka,“ vysvetľuje situáciu na trhu generálna riaditeľka AAA Auto Karolína Topolová.
 
Najinzerovanejším automobilom v novembri bola aj naďalej Škoda Octavia, na druhé miesto poskočil Volkswagen Passat, ktorý odsunul Volkswagen Golf na tretiu priečku. Vyššie poskočili aj ďalšie luxusnejšie automobily ako BMW 3, Audi A4, Audi A6. Výrazne odlišné sú rebríčky najponúkanejších automobilov v Maďarsku a Poľsku, kde je na prvom mieste Opel Astra, na druhom Ford Focus či Volkswagen Passat.
 
V novembri bolo najviac áut inzerovaných v Trenčianskom kraji (6346), kde dosahovali zároveň aj najvyššiu priemernú cenu, najnižší priemerný nájazd a boli najmladšie. Takmer o polovicu menšia ponuka bola v Prešovskom kraji (3305). 

Prečítajte si aj

Back to top button