Správy | Aktuality | Témy

Operačný program Integrovaná infraštruktúra patrí medzi najúspešnejšie

Operačný program Integrovaná infraštruktúra, v rámci ktorého sa v aktuálnom programovom období čerpajú eurofondy na dopravu, patrí medzi najúspešnejšie operačné programy na Slovensku. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie ministerstva dopravy.

Rezort dopravy tak reagoval na štvrtkové vyjadrenia opozičného poslanca hnutia OĽaNO Jána Marosza. Ten v rámci rozpravy v parlamente k návrhu rozpočtu na budúci rok uviedol, že ministerstvo dopravy nie je schopné v dostatočnej miere čerpať zdroje na výstavbu dopravnej infraštruktúry. Ako dôvod označil „chabé plánovanie prípravy a výstavby diaľnic a železníc“.
 
„Ministerstvo dopravy už dnes, teda v predstihu, splnilo záväzok čerpania stanovený Európskou komisiou do konca budúceho roku,“ reagovalo ministerstvo. K 30. novembru podľa rezortu úroveň kontrahovania dosahuje takmer 90,71 % z plánu a hodnota čerpania 99,93 %. 
 
Najvyššiu sumu zazmluvnenia tradične dosahuje podľa ministerstva vďaka realizácii veľkých projektov prioritná os zameraná na diaľnice s hodnotou 554 miliónov eur, čo predstavuje 48 % z alokácie. Druhá v poradí nasleduje prioritná os zameraná na rýchlostné cesty a cesty I. triedy, kde je aktuálne zazmluvnených 14 projektov a kontrahovanie dosahuje hodnotu 136 miliónov eur, čo je 28,02 % z alokácie.
 
„Postupne sa nám darí prechádzať náročným procesom, akým je príprava veľkých projektov, o čom svedčia už štyri projekty, ktoré nám Európska komisia schválila,“ doplnilo ministerstvo. Posledným schváleným je podľa rezortu projekt úseku diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité, ktorý je už v prevádzke. 

Prečítajte si aj

Back to top button