Správy | Aktuality | Témy

Gerard de Rooy si užíval Dakar „ako za starých čias”

Team de Rooy vyslal prvý truck na pneumatikách Goodyear späť na Africa Eco Race.

Pre Gerarda de Rooya a jeho Iveco na pneumatikách Goodyear to bol okamih plný nostalgie, keď v triede nákladných vozidiel T4 došiel ako prvý do cieľa tohtoročných pretekov Africa Eco Race pod vlajkou holandského tímu Petronas Team de Rooy. Po absolvovaní 6 tisíc kilometrov v jednom z najťažších terénov na zemskom povrchu nemohol Holanďan Gerard a jeho posádka – Poliak Rodewald a Španiel Moi Torrellardona – odolať, aby z posledných zostávajúcich 20 kilometrov neurobili rýchlostné preteky do cieľa. Výsledkom bolo, že všetkých zostávajúcich desať truckov z pôvodných štrnástich, ktoré sa do pretekov zaregistrovali, vyrazilo k záverečnému šprintu k finálovej páske na pláži Lac Rose neďaleko senegalského hlavného mesta Dakaru.
 
Petronas Team De Rooy si na preteky pre svoje Iveco 4×4 vybral štandardné nákladné pneumatiky Goodyear 375/90R22.5 ORD, rovnaké ako vlani na Dakare v Južnej Amerike, kde sa umiestnil na stupňoch víťazov. Goodyear aj tím De Rooy majú za sebou dlhoročné a úspešné partnerstvo, pri ktorom spoločne intenzívne pracujú na tom, aby pre kamióny zaistil najlepšiu možnú kombináciu pneumatík a nastavenia.
 
Gerard a pred ním aj jeho otec Ján sú legendami tohto typu pretekov a vyrastali na ‚Dakare‘, ktorý sa v súčasnosti odohráva v Južnej Amerike. Je to už 11 rokov, čo bol Gerard naposledy v Mauretánii a Senegale, a na základe vtedajšej skúsenosti zhodnotil tohtoročnú Africa Eco Race, desiate také preteky, ako „Dakar ako za starých čias“. „Boli to pre mňa skvelé preteky a príroda bola rovnako krásna, ako keď som tu bol naposledy. Užíval som si ako úžasné špeciálne etapy, tak ich obtiažnosť, a pneumatiky ma na nich nikdy nenechali v štichu. Zase sme sa kráľovsky pobavili. Spätne tak preteky hodnotím s obrovským uspokojením.“ Gerard de Rooy sa bohužiaľ nemohol stať celkovým víťazom Africa Eco Race, pretože osobné vozidlá a štvorkolky sú klasifikované osobitne, ale bol šťastný, že zvíťazil aspoň v kategórii truckov.
 
O pretekoch
Usporiadatelia Africa Eco Race sa snažia minimalizovať vplyv pretekov na životné prostredie tým, že motivujú účastníkov k tomu, aby používali stroje, ktoré znižujú objem emisií. Počas pretekov tiež využívajú lokálnu podporu a materiály. 
 
Do tohto ročníka vyrazilo 31. decembra 2017 z Monaka viac ako sto tímov cez francúzske Sète a marocký Nador, kde 2. januára začali samotné preteky. Osobné vozidlá, štvorkolky, bicykle a nákladné automobily nakoniec dorazili 6. januára po ceste cez hory a púšť do Dakhla. Z nej viedla trasa vnútrozemím, vrátane dvoch kruhových etáp, kde na pretekárov čakali najťažšie skúšky. Konečne potom 14. januára dorazili po prekonaní celkom 6 tisíc kilometrov do cieľa v senegalskom Dakare.
 

Prečítajte si aj

Back to top button