Správy | Aktuality | Témy

Predaj nových automobilov v EÚ v januári ožil a vzrástol

Predaj nových automobilov v Európskej únii (EÚ) po decembrovom poklese v januári ožil a výrazne vzrástol.

Oznámilo to vo štvrtok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Konkrétne, počet novozaregistrovaných vozidiel sa v januári zvýšil medziročne o 7,1 % na 1,25 milióna áut. To ostro kontrastuje s ich decembrovým poklesom o 4,9 %. 
 
Takmer všetky hlavné trhy EÚ zaznamenali v januári medziročný rast predaja áut s výnimkou Spojeného kráľovstva, kde sa ich odbyt v januári znížil, už 10. mesiac po sebe, a to o 6,3 %.
 
Podľa ACEA k januárovému oživeniu predaja automobilov prispeli aj pozitívne kalendárne vplyvy. Združenie ďalej uviedlo, že v prvom mesiaci roka sa najviac zvýšil predaj áut v Španielsku, až o 20,3 %. Aj Nemecko zaznamenalo dvojciferný nárast predaja áut, o 11,6 %. Stúpol i dopyt po vozidlách v Taliansku o 3,4 % a vo Francúzsku o 2,5 %.
 
Čo sa týka značiek, predaj automobilky Peugeot na európskom trhu vrátane odbytu nemeckej automobilky Opel, ktorú francúzsky koncern získal minulý rok, v januári vyskočil až o 73 %. Predaj modelov Renault v EÚ vzrástol v sledovanom období o 9,5 %, nemecký koncern Volkswagen zvýšil odbyt o 9,2 %. Výrobcovia luxusných áut BMW a Daimler zaznamenali nárast dopytu o 5,5 % a 3 % a predaj koncernu Fiat Chrysler Automobiles stúpol o 1 %.

Prečítajte si aj

Back to top button