Správy | Aktuality | Témy

ZSSK podpísala zmluvu na dodávku 25 elektrických vlakov za 160 miliónov eur

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) podpísala zmluvu so Škoda Transportation, a.s., a ŽOS Trnava na dodávku 25 elektrických jednotiek v hodnote 160 miliónov eur.

Projekt bude financovaný z fondov Európskej únie prostredníctvom Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020, z prostriedkov nenávratného finančného príspevku zo zdrojov Kohézneho fondu, zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč.
 
Nové elektrické jednotky podľa neho nasadia do regionálnej dopravy na elektrifikovaných tratiach pre rýchlosť 160 km/h. „ZSSK budú dodané do 24 mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy v dvoch verziách – kratšej, s dĺžkou 80 metrov a s kapacitou 247 sediacich cestujúcich (13 kusov), a dlhšej, 106-metrovej, s kapacitou 343 sediacich cestujúcich (12 kusov). Každý vozeň súpravy bude mať klasické usporiadanie dvoch podvozkov a každá elektrická jednotka bude mať tri hnacie podvozky. Vďaka tomu budú mať súpravy vynikajúce jazdné vlastnosti na všetkých elektrifikovaných tratiach Slovenska a umožnia spoľahlivé dodržiavanie cestovného poriadku aj v náročných zimných podmienkach,“ uviedol Kováč.
 
„Moderné elektrické jednotky sú pre regionálnu dopravu v okolí Žiliny a našich cestujúcich skutočne kľúčové. Sme presvedčení, že jednotky budú kvalitné a budú spoľahlivo fungovať. S cieľom dodržania potrebnej kvality tohto vozňového parku sme v rámci vyhláseného tendra nastavili náročné zmluvné kritériá kontroly kvality a prevádzkyschopnosti vozidiel. Navyše, s podobnými jednotkami máme už dnes pozitívnu skúsenosť, takže aj v budúcnosti predpokladáme hladký priebeh dodania, ako aj udržania ich kvality,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.
 
Podľa obchodného riaditeľa Škoda Transportation, a.s., Jaromíra Jelínka uspeli predovšetkým kvalitou a technickým riešením už osvedčeného a obľúbeného moderného vozidla, ktoré jazdí v Českej republike pod názvom RegioPanter. Škodovka vyrobí, vyskúša a zhomologuje prvé dve súpravy vrátane všetkých najnovších zmien podľa priania ZSSK. Pre ďalšie objednané vozidlá následne vyrobí hrubé stavby skríň, podvozky a trakčné sety, ktoré pristaví do montáže vozidiel na Slovensko. „Som rád, že vozidlá budeme montovať na Slovensku v spolupráci so ŽOS Trnava, kde majú mnohoročné skúsenosti s týmto typom prác. Verím, že sa naša spolupráca osvedčí a spoločne dodáme ZSSK moderné a vysoko kvalitné vozidlá pre regionálnu dopravu,“ dodal Jelínek.
 
„Cestujúci určite ocenia najmä pohodlné sedenie, elektrické zásuvky, klimatizáciu, štýlové LED osvetlenie interiéru a vybavenie vozidla priestorným moderným WC. Súpravy ponúknu aj informačný a komunikačný systém, monitorovanie bezpečnostnými kamerami a wi-fi pripojenie na internet. V každej jednotke bude aspoň jedno oddelenie pre imobilných cestujúcich aj so špeciálne prispôsobeným WC, ako aj priestor na prepravu detských kočíkov a bicyklov,“ doplnil riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK.

Prečítajte si aj

Back to top button