Správy | Aktuality | Témy

Neustále v spojení: Continental predstavuje víziu automobilovej budúcnosti

Od apríla 2018 musí byť každé nové auto v Európe vybavené vstavanou SIM kartou umožňujúcou vozidlu uskutočniť núdzové volanie pri akejkoľvek neočakávanej situácii.

Tým sa automobily stanú omnoho dôležitejšou súčasťou digitálneho sveta a zmenia sa na originálne mobilné zariadenia. Continental, ako spoločnosť zameraná na najmodernejšie technológie, predstavila svoju víziu o tom, ako táto premena ovplyvní automobily v budúcnosti.
 
„Po inteligentných telefónoch a tabletoch teraz prichádza rad aj na automobily – systém eCall ich tento rok definitívne pripojí do sveta mobilných technológií. Automobily budú  musieť bezproblémovo zapadnúť do prostredia, v ktorom užívatelia pracujú so svojimi digitálnymi zariadeniami deň čo deň. Na Svetovom mobilnom kongrese v Barcelone (Mobile World Congress 2018) sme ukázali, že zaistenie bezchybného online pripojenia a komplexná kybernetická bezpečnosť sú rovnako dôležité ako funkčné prepojenie s mobilnými zariadeniami alebo intuitívne ovládanie,“ vysvetlil člen predstavenstva spoločnosti Continental a šéf divízie Interiéry Helmut Matschi, prečo sa firma rozhodla pre premiéru práve na barcelonskom veľtrhu.
 
Pohľad do budúcnosti: Spoločnosť Continental predstavuje funkciu Predictive Connectivity Manager pre bezproblémový prejazd oblasťami bez signálu
Ak chcú vodiči bez obmedzení rozšíriť svoj digitálny životný štýl do oblasti riadenia automobilu, potrebujú trvalé a kvalitné pokrytie mobilnej siete. Príliš mnoho regiónov má stále obmedzený prístup k vysokorýchlostnému pripojeniu a zlý signál; prerušenie hovoru, alebo zaseknuté prehrávanie streamovanej hudby nie je nič neobvyklé. Z tohto dôvodu vyvinula spoločnosť Continental systém Predictive Connectivity Manager. Táto prediktívna správa pripojenia zhromažďuje dáta o kvalite signálu na ďalšej trase prostredníctvom crowdsourcingu (spolupráca skupiny ľudí pri riešení problémov). Nazbierané informácie sú následne použité na vytvorenie mapy dostupných mobilných sietí, ich kvality pre konkrétnu oblasť a potom uložené na dostupnom mieste, ktorým je Continental cloud. Po spracovaní týchto dát môže systém predpovedať, kedy signál zoslabne alebo úplne vypadne, a podľa toho optimalizuje správu dát a kanálov.
 
Na základe týchto podkladov môže program napríklad upozorniť vodičov na to, že jeho aktuálny telefónny hovor bude v priebehu niekoľkých minút ukončený, a uviesť, kedy bude kvalita siete opäť dostatočne dobrá, aby mohol pokračovať v hovore. Ďalej je možné zaistiť, aby boli niektoré aplikácie dočasne pozastavené. Môže ísť napríklad o zastavenie sťahovania aktualizácií vo chvíli, kedy by mohlo narušiť streamovanie hudby. Presné a aktuálne informácie o sieti budú užitočné taktiež autonómnym vozidlám – to je ďalší dôvod, prečo je prediktívna správa pripojenia dôležitá. Keď systém zistí, že pozdĺž trasy nebude dostatočné pokrytie signálom s vysokorýchlostným pripojením pre získanie aktuálnych mapových podkladov a dopravných informácií vo vysokom rozlíšení, môže stiahnuť nevyhnutné údaje pre príslušnú oblasť v dostatočnom predstihu.
 
Inteligentný telefón ešte inteligentnejší: zaistí bezkľúčový prístup do vozidla
„Jedna vec je, že sa automobily stávajú mobilnými zariadeniami. Pre užívateľov je však tiež dôležité, aby ich inteligentné telefóny mali čo najširšie uplatnenie. Preto sme na veľtrhu MWC ukázali riešenie pre inteligentný prístup do vozidla pomocou virtuálneho kľúča v telefóne,“ vysvetlil Matsch. Vďaka tomu bude napríklad oveľa jednoduchší prenájom vozidla, a to ako pre zákazníkov, tak pre požičovne automobilov. V spolupráci so spoločnosťou Avis Budget Group vyvinul Continental technológiu „Kľúč od vozidla ako služba“, ktorá umožňuje odomknúť vozidlo prostredníctvom telefónu a zabezpečiť autorizáciu pre spustenie motora. Táto technológia ponúka rôzne možnosti uplatnenia, dá sa flexibilne upraviť podľa značky vozidla, modelu alebo regiónu, kde je automobil prevádzkovaný. Možno ju veľmi rýchlo uviesť na trh, bez toho aby bol nutný akýkoľvek zásah do elektroniky alebo konštrukcie vozidla. Zahŕňa nielen služby, ale aj hardvér a dá sa ľahko použiť aj pri starších automobiloch.
 
Portfólio spoločnosti Continental obsahuje tiež riešenie pre výrobcov automobilov v podobe systému Device Integrated Access. Táto technológia pre jednotný prístup inteligentných zariadení zabezpečuje bezdotykové odistenie zámkov aj spustenie motora a je neoddeliteľnou súčasťou automobilu. Vďaka tomu sú vozidlá už vo výrobe vybavené potrebnými prvkami pre riešenie „Kľúč od vozidla ako služba“.
 
Zariadenie je možné ďalej rozšíriť o systém pre núdzové odomknutie dverí, vďaka ktorému sa dá zaobísť nielen bez zámkov dverí, ale aj bez kľučiek. Aj keď je teda akumulátor vo vozidle vybitý, môže vodič získať prístup k svojmu automobilu, bez toho aby musel pre núdzové otvorenie použiť mechanický kľúč. Táto nová asistenčná funkcia vytvára inteligentné dvere, ktoré sa otvárajú aj zatvárajú bezdotykovo a automaticky.
 
Základným prvkom všetkých inteligentných prístupových systémov spoločnosti Continental je virtuálny kľúč v smartfóne, ktorý obsahuje údaje odolné proti zneužitiu. Tento kľúč získa prístup len po úspešnom jednorazovom overení, ktoré sa na smartphone odosiela prostredníctvom bezdrôtového rozhrania. Ďalšia komunikácia prebieha výhradne medzi telefónom a vozidlom. Rozhranie Smart Device Integrated Access využíva niekoľko nízkonapäťových modulov na báze Bluetooth, pomocou ktorých určuje, či sa oprávnený smartphone nachádza mimo vozidlo alebo v ňom. Umožňuje tiež rádiové spojenie NFC (Near Field Communication). Hneď, ako je rozpoznaný autorizovaný virtuálny kľúč, systém vydá povolenie na otvorenie vozidla a naštartovanie motora. Mechanické kľúče nebudú preto vôbec potrebné.
 
Inteligentné telefóny ďalej rozširujú technológie automobilov
Ďalšou možnosťou vzdialeného zobrazenia prevádzkových údajov na smartfóne je funkcia asistenta správneho tlaku vzduchu v pneumatikách, ktorý zobrazuje aktuálny tlak priamo počas plnenia vzduchom. Vodič tak má presnú informáciu a nemusí neustále kontrolovať displej na vzdialenom kompresore. Pomocou aplikácie v mobilnom zariadení môžu používatelia aktivovať aj osobné nastavenia auta ešte pred tým, ako do neho nastúpia. Upraviť možno napríklad polohu sedadla, nastavenie klimatizácie alebo predvoľby audioprehrávača. Inteligentný telefón sa tiež stáva mobilnou súčasťou komplexného užívateľského rozhrania, čo znamená, že vodiči môžu na diaľku ovládať rôzne funkcie vozidla, ako je otváranie a zatváranie okien, alebo sklápanie spätných zrkadiel.
 
Spoločnosť Continental chce tiež zabezpečiť, aby dôslednému využitiu integrácie inteligentných telefónov nebránila vybitá batéria. Preto na veľtrhu MWC 2018, ktorý sa konal od 26. februára do 1. marca 2018, predstavila zariadenie nazvané Multifunctional Smart Device Terminal. Ide o multifunkčné dokovacie riešenie pre inteligentné telefóny, ktoré umožňuje bezdrôtové nabíjanie pre všetky typy smartfónov so štandardom Qi. Súčasne zaisťuje spojenie medzi telefónom a riadiacou jednotkou vozidla prostredníctvom Bluetooth a NFC a zosilňuje príjem telefónneho signálu.
 
Už žiadne nezabezpečené spojenie
S rozširujúcou sa digitalizáciou je nutné zabezpečiť aj adekvátnu bezpečnosť. Preto spoločnosť Elektrobit, dcérska firma koncernu Continental, spolu s ďalšou koncernovou firmou Argus Cyber Security predstavuje riešenie pre kybernetickú bezpečnosť. „Kybernetická bezpečnosť vozidiel je pre nás najvyššou prioritou, pretože mobilita môže byť považovaná za inteligentnú, len ak je bezpečná,“ povedal Matsch.
 
Na Svetovom mobilnom kongrese tieto spoločnosti predstavili svoje portfólio komplexných riešení pre automobily. Patria sem detekcie a prevencie vniknutí, ochrana proti mechanickým útokom, sledovanie a správa technického stavu pre zaistenie kybernetickej ochrany vozového parku spolu s bezdrôtovou aktualizáciou softvéru.
 
Vzdialený prístup k údajom o vozidle: silná platforma pre dátovo prepojené vozidlá
Continental vyvinul platformu Remote Vehicle Data (RVD), ktorá predstavuje základ pre moderné služby založené na dátovom prepojení. Tento vzdialený prístup k údajom o vozidle umožňuje štandardizovanú dostupnosť konkrétnych dát jednotlivých značiek a modelov. Platforma RVD je zameraná na výrobcu automobilov, ich predajcov, požičovne a prevádzkovateľov veľkých flotíl, ale aj na servisy a poisťovacie spoločnosti. RVD poskytuje komplexné východisko pre celý rad služieb spojených s dátovým prepojením a ľahko sa zapája do modulárnych cloudových riešení spoločnosti Continental. Vďaka svojej modulárnej a cloudovej architektúre môže byť prispôsobená širokému okruhu zákazníckych aplikácií.
 

Prečítajte si aj

Back to top button