Správy | Aktuality | Témy

Rast predaja áut v Európskej únii sa vo februári spomalil

Predaj áut v Európskej únii zaznamenal minulý mesiac výrazné spomalenie rastu, keď z veľkých trhov Británia a Taliansko evidovali pokles.

Na ostatných kľúčových trhoch sa predaj áut zvýšil, najvýraznejšie v Španielsku, kde rast dosiahol dvojciferné hodnoty. Uviedlo to vo štvrtok Európske združenie výrobcov automobilov ACEA.
 
Predaj áut sa vo februári zvýšil medziročne o 4,3 % na 1,125 milióna. Na porovnanie, medziročný rast v prvom mesiaci roka dosiahol 7,1 %.
 
Z veľkých trhov takmer všetky zaznamenali rast, až na Britániu, kde predaj klesol už 11. mesiac po sebe, a Taliansko. V prípade Británie klesol predaj nových áut o 2,8 %, v prípade Talianska dosiahol pokles 1,4 %.
 
Najvýraznejší rast predaja zaznamenalo Španielsko, o 13 %. V Nemecku sa predalo o 7,4 % viac vozidiel než pred rokom a vo Francúzsku sa predaj zvýšil o 4,3 %.
 
Aj vďaka vývoju v januári sa predaj áut v EÚ zvýšil za dva mesiace roka medziročne o 5,8 % na takmer 2,379 milióna vozidiel. Najvýraznejší rast opäť zaznamenalo Španielsko (+16,4 %), zatiaľ čo Británia evidovala pokles o 5,1 %.

Prečítajte si aj

Back to top button