Správy | Aktuality | Témy

Predaj áut v Európskej únii vzrástol v júni najvýraznejšie za 5,5 roka

Predaj nových áut v Európe vzrástol v júni takmer o 15 %, pričom v Európskej únii dosiahol najvýraznejšie tempo rastu za 5,5 roka.

Uviedlo to dnes Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
 
V krajinách EÚ a Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) sa predaj áut v júni zvýšil oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 14,8 % na 1,41 milióna. V samotných štátoch EÚ predaj vzrástol o 14,6 %, čo predstavuje najvýraznejší rast od decembra 2009. Podľa zástupcov automobiliek by tento trend mal pokračovať aj v 2. polroku tohto roka.
 
Pod rast sa do veľkej miery podpísali dobré výsledky predaja na štyroch najväčších trhoch Európy. Najvýraznejšie v rámci týchto trhov vzrástol predaj áut minulý mesiac v Španielsku (o 23,5 %). Nasledovali Francúzsko (15 %), Taliansko (14,4 %) a Nemecko (12,9 %). O 12,9 % sa zvýšil predaj áut aj v Británii. Celkovo však najvýraznejší rast predaja v rámci EÚ zaznamenalo Portugalsko, kde sa v júni predalo o 33,9 % áut viac než v rovnakom mesiaci minulého roka.
 
Za prvých šesť mesiacov sa predaj áut zvýšil medziročne o 8,2 % na viac než 7 miliónov vozidiel. Rast opäť zaznamenali všetky veľké automobilové trhy.

Prečítajte si aj

Back to top button