Správy | Aktuality | Témy

Most Valy na diaľnici D3 bude najvyšším v strednej Európe

Most Valy, ktorý je súčasťou diaľnice D3 na Kysuciach, bude po dokončení s výškou 84 metrov najvyšším mostom nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a. s., Milana Gajdoša, použili na stavbu mosta 12.000 kubíkov betónu a osadia na ňom vetrolamy, ktoré sú iba na mostoch v Chorvátsku a vo Francúzsku. „Keďže sa nachádzame v území, kde môžeme očakávať aj zhoršené poveternostné podmienky, tak na tomto moste budú vybudované vetrolamy ako v máloktorej krajine v Európe. Pričom budú vo väzbe na bezpečnosť premávky inštalované aj merače rýchlosti vetra. V prípade, že by vietor dosahoval vyššie rýchlosti, tak buď bude spomalená doprava alebo v prípade veľmi extrémnych podmienok na tomto úseku bude preorganizovaná doprava pre kamióny,“ povedal Gajdoš.
 
Doplnil, že na stavbe mosta, ktorý je súčasťou 12-kilometrového úseku D3 Svrčinovec – Skalité a výškou ho možno prirovnať k 33-poschodovej budove, pracuje 60 robotníkov. Investícia do tohto úseku je na úrovni takmer 330 miliónov eur. Čo sa týka intenzity dopravy, očakávame 5000 vozidiel, pričom úspora času na tomto úseku bude zhruba 9 minút,“ dodal Gajdoš.

Prečítajte si aj

Back to top button