Správy | Aktuality | Témy

Scania oslavuje svoje 125. výročie

Spoločnosť Scania tento rok oslavuje 125 rokov inovácií.

Od svojho založenia v roku 1891 prešla cestou od súkromnej spoločnosti na výrobu železničných vozňov až po dnešného producenta špičkových vozidiel s pokročilou konektivitou. Scania vo svojej histórii čelila finančným krízam či nepriateľským pokusom o prevzatie moci, ale tradičná švédska spoločnosť všetky nástrahy prekonala a naďalej pokračuje vo svojej úspešnej ceste.
 
Nižšie prinášame stručný prehľad histórie spoločnosti Scania, od jej počiatkov v roku 1891 až do súčasnosti:
1891: Vo švédskom meste Södertälje je založená súkromná spoločnosť Vabis na výrobu železničných vagónov a spúšťa výrobu otvorených nákladných vozňov a prepravných vozidiel.
 
Približne o 20 rokov neskôr je založená spoločnosť Scania‐Vabis, ktorá vzniká zlúčením spoločnosti Vabis so súkromnou spoločnosťou na výrobu strojov Scania so sídlom v meste Malmö.
 
1923: August Nilsson, konštruktér motorov v spoločnosti Scania‐Vabis, vyvíja štvorvalcový motor s rozvodom OHV. Výkon a spoľahlivosť motora je zásadným prínosom pre nákladné vozidlá a autobusy.
 
1936: Spoločnosť Scania-Vabis vyvíja prvý vlastný vznetový motor, ktorý zapôsobí na odbornú tlač počas skúšobnej jazdy. „Na moje prekvapenie som ten motor sotva počul,“ napísal jeden novinár. „Rozhodne som však cítil jeho účinok, pretože autobus vyrazil vpred ako vystrelený šíp.“
 
1961: Spoločnosť Scania-Vabis stavia na svojom úspechu v Brazílii, kde otvára svoj prvý výrobný závod mimo územia Švédska. Závod sa nachádza v oblasti São Bernardo do Campo neďaleko mesta São Paulo.
 
1969: Zrodila sa legenda! Spoločnosť Scania predstavuje 14-litrový preplňovaný motor V8 s výkonom 350 k, čo je v tom čase najvýkonnejší motor pre nákladné vozidlá v Európe. Motor s vysokým krútiacim momentom pri nízkych otáčkach je priekopníkom tzv. „nízkootáčkovej“ filozofie spoločnosti Scania.
 
1980: Scania uvádza na trh Sériu 2, prvý rad modulárnych úžitkových vozidiel.
 
1988: Na trh prichádza nová Séria 3 a nasledujúci rok získava ocenenie Medzinárodný nákladný automobil roka. Spoločnosť Scania v tom čase dokáže už vyrábať zákazkové vozidlá podľa špecifikácií zákazníka.
 
1995: Na trh je uvedená Séria 4 a nasledujúci rok taktiež získava titul Medzinárodný nákladný automobil roka.
 
2000: Montážnu linku opúšťa miliónte vozidlo značky Scania.
 
2003: Koná sa prvý ročník súťaže spoločnosti Scania pod názvom Mladý európsky vodič kamiónu (YETD). Tým spoločnosť Scania poukázala na potrebu sústavne pracovať s vodičmi pre zvýšenie bezpečnosti a zlepšenie ekonomiky jazdy.
 
2009: Spoločnosť Scania uvádza na trh model Scania Touring, nový autobus vyrobený v spolupráci s čínskym výrobcom autobusov Higer. Spoločnosti Scania a Higer spojili sily, aby v Číne spoločne vyrábali autobusy pre svetový trh. Ide o priekopnícky krok vpred v oblasti výroby autobusov.
 
2010: Nový motor V8 od spoločnosti Scania, ktorý sa môže pochváliť výkonom 730 k, je najvýkonnejším agregátom na svete, pričom nestráca nič zo svojej spotreby paliva.
 
2011: Scania predstavuje prvé nákladné vozidlo v Európe, ktoré spĺňa európsku emisnú normu Euro 6 – o celé dva roky skôr, než je norma povinná zo zákona.
 
2013: Na trh sú uvedené nové modely Streamline pre diaľkovú dopravu.
 
2015: Scania prináša v poradí 150-tisíci nákladný automobil s aktivovanou konektivitou.
 
Spoločnosť Scania celosvetovo prispieva k udržateľnej doprave, čo z nej robí viac, než len producenta vozidiel a motorov. A v priebehu roku 2016 sa maximálnej pozornosti dočká najdôležitejšia súčasť spoločnosti Scania – jej zamestnanci. Práca pre túto firmu totiž nie je len zamestnaním, ale hrdým poslaním. Spoločne sme utvárali našu minulosť a spoločne budujeme aj budúcnosť.
 

Prečítajte si aj

Back to top button