Správy | Aktuality | Témy

Obchvat Bratislavy možno doplnkovo financovať z eurofondov z OPII

Diaľnica D4, ktorá má tvoriť obchvat Bratislavy, sa môže doplnkovo financovať aj z eurofondov z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). A to formou návratného grantu.

Vláda SR totiž na dnešnom zasadnutí schválila zmenu OPII, ktorú kabinetu predložil minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete). Na základe nej bude možné použiť eurofondové zdroje aj na takéto doplnkové financovanie diaľnice D4.
 
Doteraz platné znenie OPII pritom umožňovalo financovať z eurofondov len diaľnice D1 a D3, po novom teda pribudne aj D4. Jej financovanie by pritom bolo formou pôžičky cez finančné nástroje v národnom investičnom fonde Slovak Investment Holding.
 
Týmto krokom sa podľa rezortu dopravy vytvára priestor na úsporu verejných financií v prípade, že sa nová vláda rozhodne podporiť projekt obchvatu Bratislavy, ktorý má tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.
 
O výstavbe bratislavského obchvatu cez tzv. projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP) sa rozhodlo za predchádzajúcej vlády. Prebehla aj súťaž, z ktorej vzišlo víťazné konzorcium na čele so španielskou firmou Cintra a výsledok potvrdila aj vtedajšia vláda. Zmluva sa však zatiaľ nepodpísala a projekt by mala opäť schvaľovať aj nová vláda strán Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete. 
 
Zmenu v OPII, na základe ktorej možno z eurofondov financovať diaľnicu D4, už v apríli tohto roku odobril Monitorovací výbor. Rezort dopravy ju po dnešnom schválení vládou musí ešte predložiť na posúdenie EK.

Prečítajte si aj

Back to top button