Správy | Aktuality | Témy

Úspešná revalidácia kurzu FIATA Diploma v zasielateľstve pre SR

Zväz logistiky a zasielateľstva Slovenskej republiky (ZLZ SR) v spolupráci so Žilinskou univerzitou v Žiline, Fakultou prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov revalidoval pred medzinárodnou komisiou ABVT FIATA vzdelávací kurz ZASIELATEĽSTVO- Špedičný expert FIATA podľa predpísaných štandardov FIATA – Celosvetová asociácia zväzov zasielateľov (www.fiata.org).

Dňa 16.marca 2016 v sídle FIATA v Zürichu sa podarilo slovenskej delegácii v zložení: Ing. František Komora, prezident ZLZ SR; prof. Ing. Jozef Gnap, PhD., odborný garant akreditovaného kurzu a doc. Ing. Juraj Jagelčák, PhD. zo Žilinskej univerzity v Žiline, Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Katedry cestnej a mestskej dopravy úspešne revalidovať na ďalšie štyri roky tento kurz (obrázok z odovzdávania certifikátu). Detailný obsah kurzu, študijné materiály z nižšie uvedených modulov, lektorské zabezpečenie (profesijné životopisy), technické a informačné vybavenie kurzu, systém skúšania (testy, prípadové štúdie) a systém zvyšovania kvality boli úspešne revalidované pred komisiou vzdelávania FIATA (ABVT), ktorú viedol Thomas Sim zo Singapuru.
 
Kurz je tiež akreditovaný v rámci celoživotného vzdelávania Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR – číslo akreditácie: 3217/2015/152/1. Na základe požiadavky z členskej základne ZLZ SR, ale aj kladnej odozvy z praxe sme pripravili ďalší kurz, ktorý začne pravdepodobne v mesiaci október 2016. Kurz obsahuje 14 modulov, z ktorých sa vykonáva aj overenie znalostí.
 
1.Úvod do zasielateľstva
2. Námorná preprava
3. Námorné kontajnery
4. Multimodálna preprava
5. Letecká preprava
6. Cestná preprava
7. Železničná preprava
8. Vnútroštátna a medzinárodná preprava vnútrozemskými vodnými cestami
9. Colné postupy
10. Logistika, skladovanie a distribúcia
11. Poistenie
12. Nebezpečný náklad
13.Bezpečnosť a bezpečnostná ochrana
14. Informačné a komunikačné technológie v zasielateľstve
 
Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov je organizácia poverená  Zväzom logistiky a zasielateľstva SR pre vykonávanie vzdelávania za účelom získania certifikátu s celosvetovou platnosťou – FIATA DIPLOMA v zasielateľstve. Certifikát FIATA Diploma je celosvetovo uznávaný a úspešní absolventi sú zverejnení aj na stránke FIATA (www.fiata.org).
 
Predpísaný rozsah kontaktnej výučby je 240 hodín, v ktorom sú aj odborné exkurzie v SR napr. sklad nebezpečných vecí DSV, sklad DHL Senec, riečny prístav Bratislava, KIA Motors Slovakia, zoraďovacia stanica nákladnej železničnej dopravy Teplička nad Váhom   a jedna nepovinná exkurzia v zahraničí. Napríklad boli realizované  exkurzie  v prístavoch Koper (Slovinsko)  a Terst (Taliansko) a logistickom centre Graz (Rakúsko).
 
Na kurze prednášajú zástupcovia v podstate všetkých katedier Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity v Žiline,  odborníci z praxe zo SR aj Českej republiky, Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Colnej a finančnej správy, SOPK atď. Podrobnosti na: http://kcmd.uniza.sk/fiata/
 
Kurz je určený pre účastníkov zo zasielateľských, logistických a dopravných organizácií, ale aj logistických oddelení výrobných a obchodných firiem,  s minimálne úplným stredoškolským vzdelaním s maturitou a minimálne jednoročnou odbornou praxou.
 
Dňa 9.3.2016 boli záverečné skúšky kurzu, ktoré úspešne absolvovalo 21 účastníkov napríklad z týchto organizácií  DB Schenker, GEFCO, KUHNE+ NAGEL, PKZ, DLB.SK atď. (obr. absolventi)
Odborné vzdelávanie využívajú zasielateľské, logistické, dopravné,  ale aj výrobné a obchodné organizácie pre svojich perspektívnych  pracovníkov, ktorým chcú poskytnúť komplexné vzdelávanie zamerané na odborné znalosti a výmenu praktických skúseností. 
 
 

Prečítajte si aj

Back to top button