Správy | Aktuality | Témy

NDS zverejní všetky zmluvy o výkupe pozemkov pod bratislavským obchvatom

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zverejní všetky zmluvy o výkupe pozemkov pod bratislavským obchvatom, ktorý má tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.

„Pôjdeme nad rámec zákona a hoci tieto zmluvy zverejňovať nemusíme, urobíme to,“ uviedol v dnešnom stanovisku generálny riaditeľ NDS Róbert Auxt.
 
Diaľničiari majú podľa jeho slov zo zákona výnimku na zverejňovanie dokumentov o výkupe pozemkov, v Centrálnom registri zmlúv ich teda zverejňovať nemusia.
 
NDS však v tomto prípade kópie všetkých zmlúv o kúpe na pozemky pod diaľnicou D4 a rýchlostnou cestou R7 zverejní na webe. „Keďže musíme dodržiavať zákon o ochrane osobných údajov, oslovil som dnes Úrad na ochranu osobných údajov, aby sme si boli istí, v akom rozsahu môžeme zmluvy sprístupniť,“ doplnil Auxt. 
 
Zverejňovanie zmlúv potrvá podľa diaľničiarov dlhší čas, keďže doteraz evidujú okolo 5400 kúpnych zmlúv. Suma za výkupy sa v zmysle znaleckých posudkov pohybovala zhruba od 27 eur za štvorcový meter po 111 eur za štvorcový meter. Ceny sú podľa NDS určené v závislosti od polohy pozemku, ale aj iných kritérií v zmysle vyhlášky o stanovení všeobecnej hodnoty majetku.
 
Vykúpených je v súčasnosti približne 90 % pozemkov. Náklady na výkupy pozemkov pod časťou diaľnice D4, rýchlostnou cestou R7 a mimoúrovňovou križovatkou Prievoz, ktorá je súčasťou obchvatu, sú v súčasnosti podľa NDS vypočítané na približne 327,25 milióna eur. Zmeny oproti pôvodným nákladom nastali podľa diaľničiarov pre určenie definitívnych záberov pozemkov podľa dokumentácie k územnému rozhodnutiu, podľa dokumentácie k stavebnému povoleniu, a tiež na základe spresnených cien pozemkov podľa definitívnych znaleckých posudkov.
 
O zverejnenie informácií o podmienkach, za ktorých štát vykupoval pozemky pod budúcim bratislavským obchvatom, požiadal vo štvrtok (7. 7.) šéfa NDS Auxta minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete). „Som presvedčený, že v záujme transparentnosti sa musia vedieť občania dostať ku konkrétnej informácii, za akých podmienok štát pôdu vykúpil,“ zdôraznil Brecely.
 
Ako v stredu (6.7.) napísal Denník N, Transparency International aj denník dostali zamietavú odpoveď na žiadosť o informácie, od koho a za koľko nakupoval štát pozemky pod bratislavský obchvat. NDS nezverejnila tieto údaje na internete a odmietla ich ukázať aj po žiadosti podanej na základe infozákona. Pozemky pod obchvat vyjdú podľa aktuálnych prepočtov NDS na 327 miliónov eur, podľa iných vládnych zdrojov to malo byť aj o 50 miliónov eur viac, vyčíslil denník.

Prečítajte si aj

Back to top button