Správy | Aktuality | Témy

SAP povýšil Bratislavu na jedno z centier vývoja svojho softvéru

Vývojové centrum SAP v Bratislave získalo status SAP Labs a zaradilo sa tak do celosvetovej
siete laboratórií SAP.

Z vývojového centra SAP v Bratislave sa stáva súčasť celosvetovej siete laboratórií spoločnosti SAP, globálneho lídra v oblasti podnikového softvéru. Zaradí sa tak do zoznamu 18 špecializovaných centier, ktoré sa nachádzajú v Európe, ale aj v USA, Brazílii, Číne či Indii. Okrem vysokého potenciálu na ďalší rozvoj to vytvára aj príležitosti pre mnohých slovenských IT odborníkov i absolventov vysokých škôl.
 
„Toto rozhodnutie je dôkazom, že na Slovensku máme vynikajúci tím vývojárov a zároveň veľký potenciál pre jeho ďalší rozvoj. Z Bratislavy sa stáva veľmi významné stredisko softvérového inžinierstva, ktoré v našich podmienkach nemá obdobu. Verím, že v budúcich mesiacoch a rokoch bude rozširovať svoje kapacity a prinášať inovatívne riešenia pre firmy na celom svete,“ povedal Richard Guga, generálny riaditeľ SAP Slovensko.
 
SAP Labs Slovakia je postavené na doterajšom úspešnom pôsobení vývojového centra. To vzniklo v roku 2003 a v súčasnosti v ňom pôsobí 150 expertov na rôzne oblasti IT developmentu. Zameriava sa predovšetkým na produkty pre malé a stredné podniky a táto orientácia zostane zachovaná. Pri rozhodovaní o umiestnení nového SAP Labs rozhodla nielen kvalita softvéru vznikajúceho v bratislavskom vývojovom centre SAP, ale aj dostatočný počet univerzít a tzv. talent pool, ktorý SAP na Slovensku vidí.
 
„Teším sa, že môžem v rodine SAP Labs privítať aj SAP Labs Slovakia. Na to, aby sa stali SAP Labom, musia výskumné a vývojové centrá spoločnosti SAP splniť najvyššie štandardy kvality, prejaviť mimoriadnu úroveň zručností a preukázať majstrovstvo IT. Okrem toho musia prijať za svoju kultúru inovácie i globálnu diverzitu spoločnosti SAP. Každý SAP Lab vo svete výrazne prispieva k vývoju základných produktov SAP – navyše je jedinečnou kombináciou talentu, ekosystému a podmienok na trhu. Kolegovia tu v Bratislave už niekoľko rokov pomáhajú úspechu našich produktov pre malé a stredné firmy. To, že v Bratislave vzniká SAP Lab, je naozaj dôvod na oslavu,“ povedal Clas Neumann, celosvetový šéf SAP Labs Network.
 
Podpredseda vlády Peter Pellegrini v tejto súvislosti vyzdvihol fakt, že v čase, keď sa tradičný biznis mení na rôzne inovatívne modely, musíme reagovať na tieto zmeny veľmi rýchlo. „Digitálne zručnosti nemôžeme budovať bez priameho napojenia na najlepšie talenty celého sveta. Musíme sa zapájať do medzinárodných projektov a navzájom si vymieňať skúsenosti, inšpirovať sa. Slovensko najmä v čase predsedania v Rade EÚ urobí všetko pre to, aby sa naši mladí výskumníci a inovátori stávali súčasťou medzinárodných programov. Ak uspejeme, Slovensko sa môže rýchlo stať „digitálnou republikou“. V tejto súvislosti by som chcel oceniť úsilie SAP, ktoré na náš trh prináša inovatívne riešenia a s tým spojené vysoko kvalifikované pracovné pozície,“ uviedol podpredseda vlády Peter Pellegrini, ktorý sa zúčastnil na otvorení vývojového centra.
 
Popri pokračovaní v strategických projektoch SAP Business One a SAP Anywhere sa však dá očakávať ďalšie rozširovanie záberu. Existujúci tím by sa mal postupne rozširovať o desiatky nových softwarových vývojárov, programátorov, testerov a dizajnérov. „Sme otvorení aj pre mladých absolventov a „juniorov“, ktorých si zaškolíme. Už dnes sú u nás aj šikovní študenti, ktorí sa nielen podieľajú na vývoji, ale riešia v spolupráci s nami aj diplomové práce a študijné projekty. V ich prípade kladieme dôraz na chuť neustále sa vzdelávať a na zdravú zvedavosť. Na oplátku dostanú unikátnu možnosť pracovať na globálnych projektoch, ale aj cestovať, stráviť stáže v zahraničí či dokonca sa presunúť aj do iných lokácií SAP Labs vo svete,“ vysvetľuje riaditeľ SAP Labs Slovakia Ján Ružarovský.
 
Aj v súvislosti s novým laboratóriom bude SAP intenzívne spolupracovať pri výchove budúcich IT expertov. Okrem fungujúcej SAP Akadémie v Košiciach chce rozšíriť aj počet univerzít, ktoré sú zapojené do jeho globálneho University Alliances Program. V súčasnosti sú jeho členmi Univerzita Mateja Bela a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Najnovšou aktivitou je podpis memoranda o spolupráci s UMB a Univerzitou Komenského v Bratislave. Cieľom je zjednotiť formu a obsah výučby SAP technológií na školách, ktorá je momentálne veľmi roztrieštená. Zároveň SAP chce, aby samotní zamestnávatelia povedali, akých odborníkov potrebujú a následne školy ich požiadavkám prispôsobili učebné osnovy. Memorandum by malo byť spúšťačom rozsiahlej spolupráce v rámci projektu SAPCLUB, ktorú chce SAP naštartovať so slovenskými školami. SAPCLUB je otvorený stredným a vysokým školám, ale aj občianskym združeniam a firmám, ktoré prejavia záujem.

Prečítajte si aj

Back to top button