Správy | Aktuality | Témy

DKV oslavuje štvrťstoročie na Slovensku a v Českej republike

DKV EURO SERVICE na slovenskom a českom trhu úspešne pôsobí už 25 rokov.

„Zo skromných začiatkov, kedy sme obsluhovali rádovo desiatky zákazníkov, sme narástli na univerzálnu servisnú firmu pre dopravcov. Dnes pokrývame kompletné spektrum činností od financovania nákupu pohonných hmôt cez viaceré služby spojené s registráciou a úhradou mýta až po vývoj a ponuku online nástrojov pre správu vozových parkov,“ uvádza Ondřej Pavlík, výkonný riaditeľ slovenskej a českej pobočky DKV.
 
Začiatky pôsobenia spoločnosti DKV EURO SERVICE na Slovensku siahajú do roku 1991, kedy z asociácie ČESMAD vznikli spoločnosti ČESMAD Camion Servis a ČESMAD SLOVAKIA/ BOHEMIA. Napriek pôvodnému zameraniu na špedíciu začali postupne získavať na význame služby v oblasti palivových kariet a následne aj vratiek DPH.
 
V roku 2001 získala v ČESMAD Camion Servis, s. r. o., 70 % podiel spoločnosť DKV EURO SERVICE GmbH. O štyri roky neskôr sa spoločnosť premenovala na DKV ČESMAD, s. r. o. Proces kompletného začlenenia do nemeckého koncernu sa zavŕšil v roku 2008 odkúpením zostávajúceho 30% podielu. Súčasný názov DKV EURO SERVICE, s. r. o., vrátane nového sídla (BB Centrum Alpha v Prahe 4), figuruje v obchodnom registri od roku 2012.  
 
V rovnakom roku dosahuje spoločnosť DKV významný míľnik pri zvyšovaní ochrany palivových kariet proti zneužitiu: online autorizáciou pokryla  väčšinu čerpacích staníc nielen v Európe, ale aj na Slovensku. Dnes je online pokrytie už stopercentné.
 
DKV okrem bezhotovostného tankovania a vratiek DPH umožňuje dopravcom jednoduchú úhradu a pohodlnú registráciu do novo zavádzaných mýtnych systémov v rade európskych krajín – napríklad v Českej republike (2007), na Slovensku (2010), v Poľsku (2011) a od tohto roka tiež v Belgicku. Platby mýtnych poplatkov prostredníctvom DKV, vrátane účtovne prehľadného a ekonomicky výhodného vyúčtovania, sú možné už v takmer 30 krajinách.
 
V roku 2010 spoločnosť DKV zaradila do svojej ponuky prvú interoperabilnú palubnú jednotku, a tým zahájila novú éru vo vyúčtovaní mýta. DKV Box bol najprv určený pre Francúzsko (TIS-PL) a Španielsko (Via-T). V ďalších troch rokoch sa akceptácia DKV Boxu rozšírila aj na tunely Liefkenshoek (Belgicko), Warnow (Nemecko) či Herrentunnel (Nemecko) a predovšetkým na mýtne systémy Via Verde a SCUT v Portugalsku.
 
DKV počas pôsobenia na Slovensku a v Českej republike ponúkla svojim zákazníkom aj celý rad inovatívnych služieb, ktoré zvyšujú efektivitu riadenia vozových parkov a pomáhajú znižovať náklady. Medzi tie najzásadnejšie patrí: online analytický nástroj eReporting (spustený v roku 2010), poskytujúci dopravcom aktuálne údaje o prevádzkových nákladoch ich vozového parku; vyhľadávač čerpacích staníc s plánovačom trás (2011), rozšírený v roku 2013 o kalkulátor máta pre všetky európske mýtne systémy, a mobilná aplikácia DKV App pre vyhľadávanie najlacnejších pohonných hmôt v danom okruhu (2013).
 
Aktuálne prebieha úspešné rozširovanie akceptačnej siete čerpacích staníc v Bielorusku a v Rusku. DKV sa stala partnerom spoločnosti Belorusnefť, EKA, Gazprom, Tatnefť, PTK, ARIS, Surgutneftegaz a Astra. V Rusku možno kartou DKV hradiť pohonné hmoty na takmer 500 staniciach. Tým ale snahy o rozšírenie dodávateľskej siete nekončia. Koncom minulého roka DKV oznámila zahájenie spolupráce so spoločnosťou Gazpromnefť, kde sa predpokladá technická realizácia a spustenie akceptácie DKV kariet v priebehu tohto roka. V oboch krajinách je v pláne rozšírenie siete až na 2 000 čerpacích staníc. 

Prečítajte si aj

Back to top button