Správy | Aktuality | Témy

DKV sa usiluje o transparentné ceny pohonných hmôt

Väčšia transparentnosť a aktuálne informácie o cenách pohonných hmôt na jednotlivých čerpacích staniciach sú realitou už v niekoľkých európskych krajinách.

Po Nemecku, kde tieto dáta zverejňuje Úrad pre transparentnosť trhu nemeckého Spolkového kartelového úradu, začalo taký istý druh informácií poskytovať francúzske ministerstvo hospodárstva a financií. Prístup k aktuálnym cenám umožňujú tiež talianske, španielske a portugalské úrady.
 
„Transparentnosť trhu s pohonnými látkami bola dlhú dobu iba nemeckým fenoménom. Vítame, že sa postupne začali pridávať ďalšie krajiny,“ konštatuje Ondřej Pavlík, výkonný riaditeľ slovenskej a českej pobočky spoločnosti DKV Euro Service. Doteraz boli informácie o cenách mimo Nemecka založené na údajoch transakcií príslušného poskytovateľa palivových kariet. V dôsledku toho neboli k dispozícií aktuálne informácie o cenách na menej frekventovaných čerpacích staniciach.
 
„Vďaka ochote príslušných úradov môžeme využívať údaje o cenách aj pre naše služby, nech už sa jedná o online nástroje alebo individuálne poradenstvo,“ doplňuje O. Pavlík. Aktuálne dáta sú dostupné v aplikácií DKV pre smartfóny alebo v internetovom nástroji pre vyhľadávanie čerpacích staníc a plánovanie trás v rámci DKV Maps.
 
Blízka budúcnosť ukáže, či bude mať táto cenová transparentnosť nejaký vplyv na správanie zákazníkov pri čerpaní paliva, alebo spôsobí, ako v prípade Nemecka, zmeny cien počas dňa. „Transparentnosť cien v Nemecku priniesla najmä pri veľkých petrolejárskych spoločnostiach výrazne väčšie výkyvy v cenách pohonných hmôt, a to aj počas dňa. Znamená to, že na nemeckých pumpách sa ceny menia aj niekoľkokrát za deň. Najvyššie sú v noci, zlacňovať začínajú okolo desiatej doobeda a potom postupne klesajú. Najlacnejšie sa tankuje medzi 17. a 18. hodinou. V sieťach čerpacích staníc s nižšou cenou nafty je cena stabilnejšia a časové okno pre výhodnejšie tankovanie je oveľa väčšie. Cena nafty na týchto staniciach zostáva na mnohých miestach cez deň konštantne nízka až do 20., čiastočne do 22. hodiny,“ vysvetľuje O. Pavlík.
 
Aplikácia DKV je určená pre smartfóny s operačnými systémami iOS, Android či Windows Phone a umožňuje porovnávať ceny palív na čerpacích staniciach po celej Európe v zadanom okruhu. Okrem aplikácie sú ceny k dispozícií tiež vo vyhľadávači čerpacích staníc v rámci webového nástroja DKV Maps, ktorý je navyše určený aj pre plánovanie trás vrátane nákladov na mýto. Pre dosiahnutie maximálnych úspor ponúka DKV okrem nástrojov pre vyhľadávanie finančne výhodného tankovania aj individuálne poradenstvo. „Na základe vyhodnotení transakčných dát navrhujeme našim zákazníkom optimalizáciu tankovania,“ dopĺňa O. Pavlík.

Prečítajte si aj

Back to top button