Správy | Aktuality | Témy

Prologis oznamuje výsledky v Európe za prvý štvrťrok roku 2017

Prologis, Inc., globálny líder v oblasti logistických nehnuteľností, dnes oznámil výsledky v Európe za prvý štvrťrok roku 2017.

Prevádzkové výsledky
Prologis Europe zakončil prvý štvrťrok s 96,7-percentnou obsadenosťou. Súhrnný objem novo uzavretých a predĺžených nájomných zmlúv predstavoval v prvom štvrťroku 1,1 milióna metrov štvorcových.
 
Ku koncu štvrťroku vlastnil Prologis v Európe buď ako jediný majiteľ alebo formou spoločného investičného projektu portfólio nehnuteľností s celkovou rozlohou 16,8 miliónov metrov štvorcových.
 
„Prologis zažil v Európe ďalší úspešný štvrťrok,“ povedal prezident Prologis Europe Ben Bannatyne. „Zákazníci sú aj naďalej pozitívne naladení, na trhu je dostatočná ponuka moderných zariadení a dopyt je na väčšine trhov nemenný.“
 
„Januárová konsolidácia dvoch európskych fondov – European Logistics Venture 1 (ELV1) a Prologis Targeted Logistics Fund (PTELF) – prispela k ďalšiemu zefektívneniu našej obchodnej činnosti. Vznik UK Logistics Venture, spoločného podniku Prologis a CBRE GIP, je dôležitým medzníkom pre pokračujúci rast v Spojenom kráľovstve,“ dodal Bannatyne.
 
V prvom štvrťroku sa najväčšiemu záujmu zákazníkov tešili tieto trhy:
·        v severnej Európe Spojené kráľovstvo, Nemecko, Holandsko a Švédsko,
·        v južnej Európe Le Havre, Barcelona a Bologna a
·        v strednej a východnej Európe Praha, Budapešť a Bratislava.
 
Medzi významné nové prenájmy v prvom štvrťroku patrili:
·        budova s rozlohou 53 500 metrov štvorcových postavená na mieru pre Logiters (ID Logistics Group) v španielskom Penedes,
·        rozšírenie budovy s rozlohou 45 000 metrov štvorcových postavenej na mieru pre medzinárodného predajcu v holandskom Oosterhoute,
·        nová nájomná zmluva na 13 200 metrov štvorcových s medzinárodným poskytovateľom logistických služieb v Prahe-Úžiciach v Českej republike a
·        nová nájomná zmluva na 11 400 metrov štvorcových s Cormar Carpets v britskom Prologis Hemel Hempstead.
Začatá výstavba
Na všetkých európskych trhoch naďalej pretrváva nízka ponuka prvotriednych logistických nehnuteľností. Prologis Europe v prvom štvrťroku začal výstavbu šiestich nových projektov v Spojenom kráľovstve, Holandsku, Taliansku a na Slovensku s celkovou rozlohou 191 400 metrov štvorcových. Vo všetkých prípadoch ide o budovy stavané na mieru.
 
Medzi začatými projektmi nájdeme:
·        budovu s rozlohou 36 700 metrov štvorcových stavanú na mieru pre internetového predajcu v holandskom Tilburgu a
·        budovu s rozlohou 16 200 metrov štvorcových stavanú na mieru pre predajcov oblečenia v Bratislave na Slovensku.
 
Akvizície a predaje
V prvom štvrťroku Prologis predal nehnuteľnosti v Rakúsku, Nemecku, Poľsku a na Slovensku v celkovej výške 46 miliónov eur a pozemky v Nemecku a na Slovensku s rozlohou 25 hektárov.
 
Výsledky v strednej a východnej Európe
Prologis v regióne posilnil svoje postavenie a udržal si rekordne vysokú mieru obsadenosti 96 percent. Na konci štvrťroku činilo portfólio spoločnosti 4,6 milióna metrov štvorcových logistických priestorov v 43 parkoch. Spoločnosť prenajala viac ako 390 000 metrov štvorcových. Z toho 125 000 metrov štvorcových tvorili nové nájomné zmluvy a 230 000 metrov štvorcových predĺžené nájomné zmluvy. Zvyšné transakcie zahŕňajú krátkodobé nájomné  zmluvy. Prologis dokončil osem budov s celkovou rozlohou 121 000 metrov štvorcových v Poľsku, Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku. Ďalšie štyri úplne prenajaté budovy s celkovou rozlohou viac ako 120 000 metrov štvorcových sú v súčasnosti vo výstavbe.

Prečítajte si aj

Back to top button