Správy | Aktuality | Témy

Autobusy prímestskej dopravy využilo vlani v ŽSK vyše 26 miliónov ľudí

Autobusy prímestskej dopravy v Žilinskom kraji využilo minulý rok 26.071.808 cestujúcich, čo je v porovnaní s rokom 2015 pokles o viac ako jeden milión.

„Počet prepravených postupne klesá od roku 2005, kedy autobusy využívalo až o 22 miliónov cestujúcich viac. Napriek tomu zabezpečujeme prímestskú autobusovú dopravu, aby sa naši obyvatelia mohli dostať do práce či škôl, aj keď nenaplnia celý autobus,“ informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.
 
ŽSK podľa neho financuje dopravu na 210 autobusových linkách pre 313 miest a obcí prostredníctvom zmluvných dopravcov SAD Žilina a ARRIVA Liorbus. Viac ako 400 autobusov prešlo vlani 24,7 miliónov kilometrov a za deň vyrazilo na cesty priemerne 3800 spojov.
 
Každý kilometer dotuje ŽSK, ako objednávateľ prímestskej autobusovej dopravy, za minulý rok zafinancoval cestu každého cestujúceho vo výške 61 centov. „Aj vďaka nášmu príspevku je výška cestovného dlhodobo na rovnakej úrovni a cestujúci platia oveľa nižšiu čiastku, ako by platili bez dofinancovania ŽSK. Za minulý rok sme uhradili dopravcom stratu 15,8 miliónov eur,“ uviedol Blanár s tým, že samosprávny kraj pokrýva aj sociálne zľavy, vlani vo výške 5,6 miliónov eur, vďaka ktorým cestujú výhodnejšie seniori, osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, deti do šiestich rokov či študenti.
 
Práve žiaci využívajú podľa predsedu ŽSK autobusy čoraz častejšie. „V porovnaní s rokom 2005, napriek celkovému poklesu cestujúcich, narástol podiel študentov o tri percentá,“ zdôraznil Blanár.
 
Doplnil, že záujem o autobusovú dopravu sa snaží ŽSK udržať predovšetkým stálym zvyšovaním kvality poskytovaných služieb. „Stupeň motorizácie rastie každý rok a autobusy nedokážu súperiť s komfortom auta, ktoré vás odvezie priamo od dverí k dverám. Naším cieľom je preto sústrediť sa na kvalitu a nízke náklady pre cestujúcich. Za desať rokov sme zakúpili 365 nových autobusov, čo sú viac ako tri štvrtiny aktuálne využívaných vozidiel. Už takmer v každom autobuse je samozrejmosťou klimatizácia a 110 z nich dokonca poskytuje bezplatné wifi pripojenie, ktoré sme zaviedli ako prvý samosprávny kraj na Slovensku,“ zdôraznil predseda ŽSK.

Prečítajte si aj

Back to top button