Správy | Aktuality | Témy

Predaj nových áut v apríli v Európskej únii klesol

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) v apríli klesol.

Dôvodom bol menší počet pracovných dní pre veľkonočné sviatky, ktoré v tomto roku pripadli na apríl, a tiež strmý pád predaja vo Veľkej Británii o dvojciferné číslo. Informovalo o tom Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).
 
Podľa najnovších údajov ACEA sa počet nových zaregistrovaných osobných áut v Európskej únii v apríli znížil o 6,6 % na 1,19 milióna. Na porovnanie, v marci predaj áut vzrástol o 11,2 %.
 
Pod aprílové výsledky sa podpísali najmä sezónne faktory. Pokles predaja zaznamenali takmer všetky veľké trhy, pričom vo Veľkej Británii sa odbyt nových vozidiel v apríli prepadol až o 19,8 %. V Nemecku tiež klesol, a to o 8 %, vo Francúzsku sa znížil o 6 % a v Taliansku o 4,6 %. Len v Španielsku počet nových zaregistrovaných áut aj v apríli vzrástol, medziročne 1,1 %.
 
Podľa ACEA je normálne, že predaj áut počas sviatkov klesá. Celkový dopyt po autách sa však aj naďalej vyvíja priaznivo. Svedčia o tom údaje za prvé štyri mesiace 2017. 
 
Konkrétne, predaj nových áut sa v období január – apríl zvýšil o 4,7 % na 5,33 milióna, z toho v Taliansku stúpol o 8 %, v Španielsku o 6,1 %, Nemecku o 2,5 %, Francúzsku o 2 % a v Británii o 1,1 %.
 
Nemecký automobilový koncern Volkswagen si udržal vedúcu pozíciu v EÚ, keďže jeho podiel na trhu dosiahol v prvých štyroch mesiacoch 23 %. Francúzska PSA je druhá s 10,1-% podielom a Renaultu patrí tretia priečka s 9,9-% podielom.

Prečítajte si aj

Back to top button