Správy | Aktuality | Témy

V Karlovej Vsi plánujú vybudovať parkovací dom,v Ružinove parkovisko

V Bratislave by mohli pribudnúť nové parkovacie miesta. V mestskej časti Karlova Ves sa totiž plánuje výstavba nového parkovacieho domu na Veternicovej ulici a v mestskej časti Ružinov, v lokalite Nivy, chcú vybudovať parkovisko.

Vyplýva to zo zverejnených zámerov, ktoré sú momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA. 
 
Trojpodlažný parkovací dom chce na Veternicovej ulici postaviť samotná mestská časť Karlova Ves. Zámer počíta s dvoma variantmi riešenia stavby. Pri prvom sa navrhuje 186 parkovacích miest s funkčným využitím strechy parkovacieho domu ako priestoru pre športové a relaxačné aktivity. V tomto variante je navrhnutá dráha pre rekreačný beh a minigolfové dráhy. Plocha strechy by bola sprístupnená samostatnými prístupmi so schodiskom a pešou rampou.
 
Druhý návrh počíta s vybudovaním 248 parkovacích miest a využitie strechy parkovacieho domu len pre ďalšie nekryté parkovacie miesta. Dotknuté územie je v tvare obdĺžnika a v súčasnosti je tvorené plochou parkoviska. Ohraničené je zo západu a severu bytovými domami, z východu cestnou komunikáciou na Veternicovej ulici a z juhu areálom základnej školy.
 
Začatie výstavby plánuje samospráva v druhom kvartáli 2018 a ukončenie vo štvrtom kvartáli toho istého roku. Spustenie prevádzky parkovacieho domu odhaduje na začiatok roka 2019. Predpokladané celkové náklady sa pri prvom variante pohybujú na úrovni 1,8 milióna eur, pri druhom sú vo výške 1,74 milióna eur.
 
V Ružinove plánuje vybudovať parkovisko Mlynské nivy s 236 parkovacími miestami spoločnosť ENG2 Facility Management, s.r.o. Ako píše v zámere spoločnosť, výrazne tým chce vylepšiť kritickú situáciu parkovania osobných áut v tejto mestskej časti. Vzhľadom na dotknuté pozemky, ktoré má v prenájme, sa to podľa nej javí ako vhodná investícia. Územie, kde chce parkovisko vybudovať, je v súčasnosti nevyužívané a porastené náletovou zeleňou. Nachádza sa v bloku medzi Plynárenskou ulicou, Mlynskými nivami, Bajkalskou a Prístavnou ulicou.
 
Firma uvažuje nad dvoma variantmi riešenia parkoviska. Prvé počíta so vjazdovo-výjazdovým automatizovaným režimom parkoviska a aj s ochranou zaparkovaných áut pomocou kamerového systému. Druhé riešenie ráta s prítomnosťou obsluhy a bezpečnostnej služby na parkovisku. Termín začatia výstavby plánuje v septembri a ukončenie v novembri tohto roka. Celkové náklady by sa mali pohybovať na úrovni 500 000 eur.

Prečítajte si aj

Back to top button