Správy | Aktuality | Témy

Nákladná doprava smeruje k jazde v konvojoch

Európski výrobcovia nákladných vozidiel predstavili podrobnú časovú osu krokov vedúcich k zavedeniu konvojov čiže ku koordinovanej jazde nákladných vozidiel s minimálnymi rozostupmi. Na európskych diaľniciach by sa takéto konvoje mohli objaviť už pred rokom 2025.

Samotná Európska únia jazdu v konvojoch podporuje a jej cieľom je, aby mala koordinovaná jazda cez hranice členských krajín čo najmenej legislatívnych prekážok.
 
„Technológia pre jazdu v konvojoch s nákladnými vozidlami rovnakej značky je už dnes k dispozícií. Zákazníci sa ale budú potrebovať  do nej zapojiť s vozidlami rôznych značiek, takže to teraz bude našim ďalším cieľom,“ uviedol Erik Jonnaert, generálny tajomník Európskej asociácie výrobcov automobilov (ACEA), vo svojej prezentácií na pôde Európskeho parlamentu.
 
Autonómne nákladné vozidlá
 Do roku 2023 by malo byť možné jazdiť na diaľniciach po celej Európe v konvojoch bez ohľadu na značku vozidla a navyše bez zvláštnych výnimiek na prekračovanie hraníc členských štátov EÚ – čo je predpoklad pre plynulú medzinárodnú dopravu. Vďaka tomu by sa tak napríklad mohla vodičovi, ktorého vozidlo je vlečené v konvoji, započítavať povinná prestávka. Nebude sa totiž musieť venovať riadeniu. Plne autonómne vozidlá však podľa Erika Jonnaerta prídu až neskôr.
 
Zatiaľ čo spoločnosť Scania a ďalší výrobcovia sa už venujú týmto odvetviam v nákladnej doprave, niektoré požiadavky, ktoré je potrebné splniť pred rokom 2023, sú mimo kontroly automobilového priemyslu. „Preto budeme musieť posilniť spoluprácu medzi všetkými zúčastnenými aktérmi, vrátane prevádzkovateľov cestnej infraštruktúry, dopravných spoločností, poisťovní, ale najmä politikov.“
 
Európa bude musieť vytvoriť podporný regulačný systém ešte predtým, než bude koordinovaná jazda nákladných vozidiel úplne bezpečná. „Politici budú musieť vytvoriť nové pravidlá, uskutočniť zmeny súčasných právnych predpisov a zjednotiť medzinárodné a európske pravidlá,“ uviedol Erik Jonnaert z ACEA.

Prečítajte si aj

Back to top button