Správy | Aktuality | Témy

Scania bude mať v Holandsku najväčšiu strechu pokrytú solárnymi panelmi

Strechy výrobného závodu vo Zwolle, s celkovou rozlohou takmer ôsmich futbalových ihrísk, budú už čoskoro pokryté solárnymi panelmi na výrobu elektrickej energie. Scania tak dbá na životné prostredie nielen pri svojich vozidlách, ale už pri ich výrobe.

Spoločnosť Scania podnikla posledný významný krok k prechodu na výhradne obnoviteľné zdroje energie vo výrobnom procese.
 
Výrobný závod vo Zwolle, Overjissel, bude mať strechy pokryté celkom 22 tisíc solárnymi panelmi. Celkový výkon sústavy bude 6 megawattov.
 
„Spoločnosť Scania sa zaviazala znížiť svoju uhlíkovú stopu a v celej organizácií  momentálne robíme podobné zmeny ako vo Zwolle, aby sme zvýšili energetickú účinnosť. Stanovili sme si odvážne ciele a smerujeme k uhlíkovej neutralite,“ hovorí Ruthger de Vries, výkonný viceprezident pre výrobu a logistiku.
 
Strecha pokrytá solárnymi panelmi je ale iba jednou z mnohých iniciatív, ktoré spoločnosť Scania vo Zwolle zaviedla. Ďalším príkladom je veterná energia. V septembri 2016 začala spoločnosť Scania Nederland spolupracovať s holandskou občianskou iniciatívou „Blauwvinger Energie“ a Univerzitou Windesheim. Výsledkom sú tri veterné elektrárne pozdĺž kanálu Zwolle-IJssel. Dve veterné turbíny majú byť postavené v továrni spoločnosti Scania. Turbíny pre projekt Windenergie Zwolle majú kapacitu dvoch až troch megawattov, pričom výška náboja a priemer rotorov turbín sú 100 metrov.
 
Solárne panely na strechách výrobného závodu Scanie vítajú aj miestne úrady. „Scania patrí medzi lídrov v oblasti energie,“ hovorí Annemieke Traag, členka Výkonnej rady provincie Overijssel pre energetiku, životné prostredie a európske záležitosti.
 
„Scania je hlavným zamestnávateľom v našej provincii a sme radi, že berie otázky energetickej premeny veľmi vážne.“
 
Závod vo Zwolle by mal byť v roku 2020 vôbec prvým energeticky nezávislým výrobným podnikom na svete, ale spoločnosť Scania sa tiež zaviazala znížiť svoju ekologickú stopu v rámci celého výrobného procesu. Scania podpísala Globálne dohody OSN, ktoré sú teraz doplnené Agendou 2030 pre udržateľný rozvoj.
 

Prečítajte si aj

Back to top button