Správy | Aktuality | Témy

DKV Box Europe pre celoeurópske vyúčtovanie mýta dodá Siemens

Výhody: komfortná registrácia na internete, konfigurácia prostredníctvom bezdrôtovej komunikácie, riešenie „plug & play“ bez potreby montáže v odbornom servise a manuálne nastavenie počtu náprav.

DKV Euro Service, popredný poskytovateľ služieb pre dopravcov, ponúkne svojim zákazníkom od roku 2018 palubnú jednotku pre celoeurópske vyúčtovanie mýta. Dodávateľom DKV Boxu Europe sa stane spoločnosť Siemens.
 
DKV Box Europe vychádza z najnovšej generácie jednotkySitraffic Sensus. Zariadenie je vybavené hybridnou technológiou pre bezdrôtovú komunikáciu. Vďaka tomu dokáže zaznamenať a vyúčtovať mýtne poplatky ako na základe mikrovlnnej technológie DSRC (Dedicated Short Range Communications), tak aj satelitnej GNSS (Global Navigation Satellite System).
 
„Množstvo OBU jednotiek na trhu ešte nespĺňa  všetky technické požiadavky na celoeurópske vyúčtovanie mýta – napríklad kompatibilitu s talianskym mýtnym systémom – a v budúcnosti ich bude potrebné opätovne vymeniť,“ vysvetľuje Jürgen Steinmeyer, riaditeľ pre mýtne služby v spoločnosti DKV Euro Service. „Avšak DKV Box Europe spĺňa najnovšie požiadavky všetkých členských štátov EU a v budúcnosti sa bude dať používať v celej Európe.“
 
Nová palubná jednotka má celý rad výhod. Užívateľ si ju môže sám namontovať a prenášať z jedného vozidla do druhého. Pri novej jednotke odpadla časovo náročná montáž či prestavba v odbornom servise. Registrácia do mýtneho systému a aktivácia príslušnej krajiny prebieha komfortne prostredníctvom internetového portálu DKV. Palubná jednotka prijíma dáta bezdrôtovo, výmena v prípade zmeny vozidla už nie je potrebná. Tým sa výrazne zníži časová náročnosť aj administratíva, a zároveň sa zvýši flexibilita pre užívateľa.
 
„Cieľom pre vstup na trh v roku 2018 je ponúkať vyúčtovanie mýta v Belgicku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku a Francúzsku. V čase uvedenia na trh alebo krátko potom sa má systém rozšíriť o Taliansko, Portugalsko, Španielsko a Maďarsko,“ vysvetľuje Ondřej Pavlík, výkonný riaditeľ slovenskej a českej pobočky DKV Euro Service. V strednodobom horizonte bude možné prostredníctvom DKV Box Europe robiť vyúčtovanie všetkých mýtnych poplatkov za používanie európskych ciest, tunelov a mostov.

Prečítajte si aj

Back to top button