Motorizmus

Poznáme Van a Truck of the Year 2018!

Súčasťou veľtrhu SOLUTRANS v Lyone bolo 22. novembra slávnostné odovzdávanie ocenení pre najlepšie vozidlá v kategórii pick-up, van a truck. Samotný veľtrh SOLUTRANS je síce viac francúzsky ako medzinárodný, ale vzhľadom na ruské embargo sa porota rozhodla vyhlásiť výsledky až v Lyone

Najlepším Pick-upom je Amarok V6
Titul pre najlepší pick-up – International Pick-up of the Year – sa udeľuje každé dva roky. Tentokrát o titul súťažilo 5 finalistov: Fiat Professional Fullback, Mercedes-Benz X-Class, Renault Alaskan, Toyota Hilux a Volkswagen Amarok V6. A so ziskom 56 bodov ho získal práve VW Amarok V6.
 
„Členovia jury zvolili Amarok V6 v tesnom súboji za najvšestrannejšie vozidlo. Najnovší Amarok V6 získal 56 bodov a predbehol tak ďalšieho nemeckého rivala, úplne nový Mercedes-Benz X-Class, ktorý získal 50 bodov. Tesne za ním sa umiestnila Toyota Hilux so ziskom 41 bodov,“ zhrnul výsledky hlasovania predseda IVOY Jarlath Sweeney. „Body sa rozdeľovali na základe efektívnosti hnacej línie, nosnosti, komfortu vodiča a cestujúcich a bezpečnostných prvkov. Rovnako dôležité boli aj celkové náklady na prevádzku z pohľadu vlastníctva.“ dodáva Jarlath Sweeney. 
 
„Sme veľmi vďační za to, že sme získali prestížne ocenenie International Pick-up of the Year 2018. S novým modelom Amarok sme opäť počúvali to, čo zákazníci chcú a boli schopní dosiahnuť väčšiu silu, väčší krútiaci moment a tiež lepšiu schopnosť nasadenia v akomkoľvek teréne. Je to viac ako len komfort a životný štýl,“ povedal Dr Eckhard Scholz, predseda predstavenstva Volkswagen Commercial Vehicles, pri prevzatí ceny v Lyone. „Sľubujem, že budeme pokračovať vo vývoji tých najlepších riešení pre našich zákazníkov, aby sme ich život a každodennú prácu uľahčili,“ zdôraznil Dr. Scholz.
 
Van of the Year 2018 pre Daily Blue Power
Aj o ocenenie najlepšia dodávka roka – International Van of the Year – sa uchádzalo 5 kandidátov. Medzi dodávkami bolo jasne cítiť smerovanie tohto segmentu. Zatiaľ čo dvaja kandidáti, VW Caddy TGI a Iveco Daily Blue Power, predstavili vozidlá s pohonom na stlačený zemný plyn, Renault Kangoo Z.E.33 o titul zabojoval s elektromobilom. Jasne to dokazuje orientáciu výrobcov malých úžitkových vozidiel na budúcnosť a prinášajú „zelené technológie“ schopné reálneho uplatnenia najmä v mestskom a prímestskom prostredí. Päticu nominovaných doplnili nový Ford Transit Custom a MAN TGE.
 
Víťazom sa so ziskom 113 bodov stalo Iveco Daily Blue Power, nový modelový rad vozidiel s ponukou pohonov, ktoré znižujú dopad na životné prostredie. Talianska automobilka ponúka v rámci rodiny Blue Power 2,3-litrový dieselový motor Euro 6 RDE (Real Driving Emission), 3,0-litrový motor Natural (Gas) Power, poháňaný stlačeným zemným plynom a automatickou prevodovkou Hi-Matic a treťou možnosťou je vylepšená elektrická verzia.
 
Za Ivecom skončil Ford Transit Custom, ktorému porota zložená z 25 odborných novinárov, medzi ktorými má opäť zástupcu aj Slovensko, udelila spolu 79 bodov. Trojicu najlepších uzavrel Volkswagen Caddy TGI. Iveco ziskom prestížneho ocenenia veľkolepo oslávilo 40. narodeniny modelu Daily.
 
 „V roku, kedy Daily oslavuje 40. výročie, získala Daily titul International Van of the Year po tretíkrát. Okrem uznávaného a úspešného produktu poukazuje toto ocenenie na obrovské úsilie značky Iveco významne pomôcť v boji za čistý vzduch v našich mestách a znížiť emisie CO2,“ povedal po zisku ocenenia nadšený prezident značky Iveco Pierre Lahutte. „Daily Blue Power na elektrinu, zemný plyn a aj najpokrokovejšia dieselová verzia, je prvou a jedinou možnosťou, ktorá predbieha predpisy čoraz viac ovplyvňujúce prístup do centier miest. To chráni investície zákazníkov a poskytuje im konkurenčnú výhodu, ktorú potrebujú pre trvalo udržateľný rast svojich spoločností.“
 
Víťazovi zablahoželal aj predseda jury IVOTY Jarlath Sweeney: „Gratulujeme Ivecu k veľkým úspechom v inováciách, ktoré priniesol modelový rad Daily Blue Power. Toto je tretíkrát, čo Iveco Daily získalo toto ocenenie od roku 1992, kedy vzniklo, vyhrala už v roku 2000 a v roku 2015.“ Testy tohtoročných finalistov sme vám priniesli v predstihu aj my – nájdete ich v predchádzajúcom vydaní nášho magazínu (11/2017) a test MAN TGE nájdete v nasledujúcom vydaní.
 
Excelentný DAF CF a XF
Každoročné ocenenie International Truck of the Year sa podľa pravidiel jury udeľuje vozidlu alebo modelovému radu  uvedenému na trh v predchádzajúcich 12 mesiacoch, a ktorý najviac prispel k zvýšeniu efektivity cestnej dopravy, na základe niekoľkých dôležitých kritérií vrátane technologických inovácií, komfortu vodiča, bezpečnosti na cestách, ovládateľnosti, ekonomiky spotreby, environmentálnych vplyvov a celkových nákladov na vlastníctvo (TCO). O ocenení rozhodujú porotcovia z 23 európskych krajín.
 
Ocenenie Truck of the Year 2018 získal nový modelový rad vozidiel DAF CF XF Pure Excellence, o ktorých sme tiež prednedávnom písali (vydanie 10/2017). DAF získal od 23-člennej poroty celkovo 104 bodov a tesne tak predbehol Iveco Stralis NP 460 s pohonom CNG. Na treťom mieste skončil nový modelový rad stavebných nákladných vozidiel Scania XT.
Predseda jury International Truck of the Year Gianenrico Griffini k výsledkom povedal: „S uvedením modelového radu CF a XF predstavil DAF nákladné vozidlá, ktoré nastavujú nový štandard v oblasti efektívnosti pohonu a celkového výkonu.“
 
V Lyone titul ITOY 2018 prevzal Preston Feight, prezident spoločnosti DAF Trucks Nový rad CF a XF sa vyznačuje úplne novou pohonnou jednotkou s veľmi účinným prenosom výkonu na novú zadnú nápravu. Navyše vďaka novej inštalácii sofistikovaného softvéru aerodynamickým vylepšeniam, tieto inovácie celkovo ponúkajú zvýšenie úspory paliva až o 7 %. S konfiguráciou nových vozidiel sa znížila hmotnosť až o 300 kg, čo umožňuje ďalej zlepšiť prevádzkovú efektivitu zákazníkov.
 
Preston Feight komentoval ocenenie: „Toto ocenenie patrí všetkým členom spoločnosti DAF. Pracovali sme s veľkým úsilím na ďalšom zlepšovaní tých najlepších vozidiel na trhu. Výsledkom sú nové vozidlá DAF CF a XF, ktoré predstavujú čistú dokonalosť. Je skvelé vidieť, že je vaša práca ocenená takou prestížnou trofejou. Ocenenie International Truck of the Year 2018 je uznaním aj pre našich dodávateľov a obchodníkov, čo je ešte dôležitejšie, je poctou všetkým zákazníkom, ktorí si zvolili alebo zvolia nové vozidlá DAF CF a XF. Porota vyhodnotila, že tieto vozidlá stoja v popredí efektivity dopravy.“
 
 

Prečítajte si aj

Back to top button