Motorizmus

Jaguar Land Rover bude vo svojich vozidlách používať softvér BlackBerry

Výrobca luxusných áut Jaguar Land Rover (JLR) bude vo svojich vozidlách používať informačný a zabezpečovací softvér BlackBerry.

Oznámilo to vo štvrtok vedenie spoločnosti. Licenčná zmluva s firmou Tata Motors, materským koncernom JLR, je ďalším úspechom pre kanadskú firmu, ktorej sa už v automobilovom priemysle podarilo uzavrieť dohodu s Qualcomm, Baidu a Aptiv.
 
Podľa dohody, ktorej podmienky neboli zverejnené, BlackBerry poskytne JLR licenciu na svoj softvér QNX a bezpečnostnú technológiu Certicom.
 
BlackBerry z mesta Waterloo v kanadskom Ontáriu sa snaží znova presadiť na trhu po kolapse svojej divízie smartfónov. A rozhodla sa zamerať na rýchlo sa meniaci automobilový priemysel, ktorý pridáva stále viac autonómnych funkcií a smeruje k úplne autonómnym autám.
 
Softvér QNX sa už dlho používa v informačných zariadeniach pre automobily. Automobilka JLR, ktorú v roku 2008 kúpila indická skupina Tata, vlani uviedla, že všetky jej nové autá budú od roku 2020 k dispozícii v elektrickej alebo hybridnej verzii. Najväčší britský výrobca automobilov tiež uviedol, že v januári otvorí softvérové centrum v Írsku, kde bude pracovať na moderných automatizovaných technológiách.
 

Prečítajte si aj

Back to top button