Motorizmus

Kedy je správny čas prezuť na letné pneumatiky?

Začiatok jari opäť priniesol aj niekoľko veľmi chladných dní, ktoré následne striedali príjemné teploty a slnečné počasie. A spolu s týmto obdobím prichádza aj každoročná shakespearovská otázka: prezuť či neprezuť už zo zimných na letné pneumatiky?

Kedy je čas prezuť zimné na letné?
Zimné aj letné pneumatiky si špecificky navrhnuté pre dané ročné obdobie a preň charakteristické podmienky, najmä čo sa týka teploty. Nechať preto obuté zimné pneumatiky na svojom vozidle aj v teplom počasí znamená stratu ich pozitívnych vlastností. Zvyšuje sa spotreba a zhoršujú sa jazdné vlastnosti, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje aj to najdôležitejšie – bezpečnosť.
 
Zákon o cestnej premávky určuje povinnosť mať zimné pneumatiky od 1. novembra do 31. marca, no len v prípade súvislej vrstvy snehu, námrazy alebo v prípade, že sa dá takáto situácia predpokladať vzhľadom na poveternostné podmienky.
 
Za určujúcu na prezúvanie zo zimných na letné pneumatiky sa ale odborníkmi považuje teplota, a to okolo 7°C. Keď začnú teploty pravidelne presahovať túto teplotu, je čas prezúvať. Avšak, nemali by sme sa unáhliť, aby nás neprekvapili prípadné ranné mrazy, ktoré sú pre koniec marca charakteristické nielen vo vyššie položených oblastiach.
 
Na čo dbať pri kúpe nových pneumatík?
Pneumatiky sú neoddeliteľnou súčasťou vozidiel. Okrem iného majú zásadný vplyv na jazdné vlastnosti, spotrebu či bezpečnosť, preto niet divu, že ich výrobcovia stále prinášajú nové, vylepšené modely. Čo sa ale ani počas rokov nezmenilo, je ich základné rozdelenie na zimné, letné a celoročné. Ako si teda vybrať tie správne?
 
Základným predpokladom je, že pneumatika musí držať svoj tvar a ísť svojim smerom, a to za akýchkoľvek podmienok – či už na suchej, zasneženej, zľadovatenej alebo mokrej vozovke. Môžu byť ale kvalitné pneumatiky zároveň lacné? Na aké kritériá treba pri kúpe klásť dôraz?
 
Lacné kvalitné pneumatiky Zeetex sú výbornou voľbou. V princípe platí, že životnosť pneumatík je približne 4 až 6 rokov, no výrazne to závisí od štýlu jazdy vodiča a prostredia, v ktorom pravidelne jazdí. Najlacnejšie pneumatiky majú výrazný vplyv na kvalitu jazdy, ovládanie vozidla i celkovú bezpečnosť premávky, a práve preto je nutné kontrolovať ich stav v pravidelných intervaloch, a to špecializovaným pneuservisom, ktorý vykoná ich diagnostiku, resp. opravu.
 
Široká ponuka diskov
Tak ako je v ponuke množstvo rôznych pneumatík, poskytujú predajcovia bohatý výber diskov, a to plechových aj zliatinových, familiárne označovaných ako „elektróny“. A opäť, aj pri tejto téme sa často diskutuje, čo je lepšie. Hliníkové disky sú ľahšie, majú lepšie rozloženú hmotnosť a určite vyzerajú estetickejšie ako „plecháče“. Sú však aj podstatne drahšie. Cena je naopak najväčšou výhodou v prospech plechových diskov. Tie tiež poskytujú lepšiu ochranu bŕzd pred nečistotami a ich oprava pri poškodení je lacnejšia.
 

Prečítajte si aj

Back to top button