Motorizmus

Vývoz osobných vozidiel z Nemecka vzrastie tento rok o 21 %

Prekvitajúci nemecký export osobných automobilov sa prejaví aj na celkovom výsledku výroby automobilového priemyslu krajiny v tomto roku.

Prezident Združenia automobilového priemyslu (VDA) Matthias Wissmann pre dnešné vydanie denníka Die Welt povedal, že v krajine dosiahne výroba osobných áut 5,5 milióna. Ich produkcia stúpne medziročne o 10 %. Z nich pôjde na export 4,15 milióna.

Export dosiahne prírastok 21 %. V Nemecku sa však predá len 2,9 milióna áut. Vlani ich vďaka šrotovnému pribudlo na cesty krajiny 3,8 milióna. Viaceré európske vlády už nepodporujú predaj osobných vozidiel štátnou prémiou. Vytvorila sa paradoxná situácia. Kým ekonomika v Európe rastie, predaj osobných áut bude najnižší od roku 2000. Menej vozidiel kupujú nielen Nemci, ale aj Taliani a Francúzi.

Podľa nemeckého automobilového experta Ferdinanda Dudenhöffera európsky automobilový priemysel nebude mať na domácej pôde ustlané na ružiach ani na budúci rok. Situácia sa zlepší až v roku 2012. Nemecké automobilky majú celkovo lepšie výsledky najmä vďaka rastúcemu trhu v Číne a oživeniu predaja automobilov v Spojených štátoch. Za prvých osem mesiacov tohto roka ich v Číne predali 1,3 milióna. Výsledok bol o 53 % lepší než v rovnakom období 2009.
 

Prečítajte si aj

Back to top button