Motorizmus

Nissan obnoví výrobu v závode na ostrove Kjúšu

Automobilka Nissan obnoví výrobu vo svojom závode na japonskom ostrove Kjúšu.

Firma zároveň pokračuje v odstraňovaní škôd spôsobených zemetrasením a snaží sa zorganizovať dodávky jednotlivých autodielcov. Japonsko v dôsledku zemetrasenia bojuje s vážnou nukleárnou a humanitárnou krízou a očakáva sa, že prírodná katastrofa bude mať ďalekosiahle dôsledky pre automobilový priemysel v Japonsku aj zahraničí.
      
Vedenie Nissanu oznámilo, že 17. alebo 18. marca obnoví výrobu v závode v Kjúšu, keďže má na sklade dostatok materiálu a komponentov. No či bude prevádzka pokračovať aj 19. marca, sa zatiaľ nerozhodlo. “Hoci sa vo všetkých závodoch koncernu s výnimkou továrne na výrobu motorov v Iwaki odstránili škody na budovách alebo zariadení, potrvá nejaký čas, kým zorganizujeme zásobovanie komponentmi od našich subdodávateľov,“ uvádza sa vo vyhlásení Nissanu.
      
Závod v Iwaki sa však nachádza v regióne, ktorý otrasy vážne poškodili, preto aj jeho obnova potrvá dlhšie. Prevádzka v továrňach situovaných v Oppame, Točigi, Jokohame a Šatai bude minimálne do 20. marca prerušená. Dôvodom sú škody, ktoré zemetrasenie spôsobilo ich subdodávateľom. Všetky japonské automobilky, vrátane svetovej jednotky Toyota, museli v dôsledku zemetrasenia zastaviť výrobu, čo bude mať vážny vplyv aj na ekonomiku ako celok, keďže automobilky sa podieľajú viac ako 10 % na celkovom hrubom domácom produkte (HDP) krajiny.
 

Prečítajte si aj

Back to top button