Motorizmus

Scania predstavila motory EURO 6

Scania predstavuje motory 440 a 480, trinásťlitrové šesťvalce Euro 6.

Scania sa už teraz pripravila na dodávky vozidiel poháňané motormi kompletne vyhovujúcimi novým európskym emisným limitom normy Euro 6, ktorá bude zavedená od 31.12.2013. Nové motory kombinujú početný rad prvkov nových technických riešení umožňujúcich radikálne zníženie úrovne emisií. Podiel oxidov dusíka a pevných častíc bol znížený o rádovo 80% v porovnaní so štandardmi súčasnými (Euro 5).

Motory Scania Euro 6 umožňujú priebojným dopravcom pripraviť ich vozidlá na budúce pravidlá a investovať do „najzelenších“ vozidiel na súčasnom trhu. Budú schopní ťažiť z najnižšej miery spoplatňovania diaľničnej prevádzky a ďalších finančných záťaží, ktoré na mnohých miestach ešte len budú zavádzané. Vozidlá spĺňajúce najprísnejšie emisné limity budú mať tiež jednoznačne najvyššiu zostatkovú hodnotu na súčasnom trhu jazdených vozidiel.

„Sme hrdí na to, že sme boli schopní urobiť tento zásadný krok vo vývoji dostupný našim zákazníkom už teraz. Nové motory sú koncipované pre dosiahnutie rovnakých výkonov a prevádzkovej efektívnosti ako ich predchodcovia kategórie Euro 5,“ Martin Lundstedt, výkonný viceprezident zodpovedný za predaj a marketing.

 
Pri vývoji motorov Euro 6, ktorý Scania celý zvládla vlastnými silami, boli uplatnené všetky nové technológie vyvinuté spoločnosťou v posledných rokoch: recirkulácia výfukových plynov, premenná geometria lopatiek turbodúchadla, vysokotlakové vstrekovanie paliva sústavou common rail, selektívna katalytická redukcia i odlučovača pevných častíc.

„Spolu s tým pôsobí náš vlastný riadiaci systém motorov a výfukovej sústavy, ktorý je teraz integrovaný do jedinej sústavy“, hovorí Jonas Holsted, starší viceprezident pre vývoj pohonných reťazcov.

Vývoj novej generácie motorov a ich technológie pre dosiahnutie budúcej legislatívnej úrovne emisií si vyžiadal päť rokov práce a investícií s objemom 10 miliárd švédskych korún.

Limity emisií podľa Euro 6 začnú platiť v Európskej únii a okolitých krajinách od
31. decembra 2012 pre uvedenie nových vozidiel do prevádzky a o rok skôr pre predaj nových vozidiel.

Euro 6 je prvým krokom k uskutočneniu celosvetovo zjednotených emisných limitov zahŕňajúcich predpisy pre Severnú Ameriku, Európu i Japonsko umožňujúce koordináciu i vývoj štandardov budúcich.

 

Prečítajte si aj

Back to top button