Motorizmus

Za pretáčanie tachometrov hrozia v Česku pokuty až 10 miliónov Kč

Hovorí sa tomu úprava tachometra a v Českej republike sa tejto činnosti venujú stovky podnikavcov.

Znížením počtu najazdených kilometrov vozidlo „omladzujú“. Na to dopláca oklamaný kupujúci. Kým v zahraničí za to hrozia vysoké pokuty a väzenie, podľa Lidových novín v Česku je tento druh podvodu zatiaľ beztrestný.

Situáciu chce zmeniť ministerstvo dopravy. V novom zákone definovalo pretáčanie tachometra ako priestupok. Hovorca ministerstva Jakub Ptačinský uviedol, že za priestupok hrozia sankcie odstupňované od 50.000 Kč až (2064,15 eura) po 10 miliónov Kč.
Najnižšia sadzba postihu hrozí ľuďom, ktorí si úpravu najazdených kilometrov objednajú. Najvyššiu pokutu môžu dostať podnikavci, ktorí si z falšovania údajov na počítadlách vozidiel urobili výnosný obchod.

Ale tým sa aktivita ministerstva v tejto oblasti nekončí. Proti pretáčaniu tachometrov pripravuje ďalšie novinky. Vodičom sprístupní databázu staníc technickej kontroly. Ľudia sa na internetovej stránke budú môcť informovať na konkrétnu štátnu poznávaciu značku a systém im vypíše všetky technické kontroly vozidla, vrátane najazdených kilometrov. Rezort navrhuje, aby sa stav tachometra zapisoval do technického preukazu pri každej zmene vlastníka automobilu. Zmeny by mohli vstúpiť do platnosti už na budúci rok.
 

Prečítajte si aj

Back to top button