Motorizmus

Fiat ponúkol kanadskej vláde 125 miliónov USD za 1,7-% podiel v Chrysleri

Fiat ponúkol kanadskej vláde 125 miliónov USD (86,3 milióna eur) za jej 1,7-% podiel v Chrysler Group, informoval výkonný riaditeľ talianskeho koncernu Sergio Marchionne.

Fiat sa totiž snaží čo najrýchlejšie zvýšiť kontrolu nad americkou automobilkou. Marchionne, ktorý je tiež šéfom automobilky Chrysler, uviedol, že ak by sa Fiatu podarilo dosiahnuť dohodu s fondom odborovej organizácie UAW o 45,7-% podiele fondu, nemusel by sa Chrysler vracať na burzu.

Prvotná ponuka (IPO) akcií by dovolila fondu zinkasovať peniaze zo svojej pozície vo firme. Marchionne dodal, že IPO Chryslera je pravdepodobnejšie na budúci rok než v tomto roku. Fiat už má opciu na kúpu 40 % akcií, ktoré vlastní zamestnanecký fond. “Minulý štvrtok sme kanadskej vláde predložili ponuku na kúpu jej podielu,“ uviedol Marchionne dnes v Benátkach.
      
Americké ministerstvo financií vo štvrtok (2. 6.) súhlasilo, že predá Fiatu svoj zvyšný 6-% podiel v Chrysleri za 500 miliónov USD, čím sa podiel Fiatu v americkej automobilke zvýši na 56 %. Fiat tiež zaplatí 75 miliónov USD za opcie na kúpu všetkých akcií VEBA. Zdroj blízky fondu UAW však v piatok (3. 6.) uviedol, že fond si zatiaľ ponechá akcie Chrysleru, aby maximalizoval výnosy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button