Motorizmus

Swedish Automobile rokuje s čínskou bankou o podpore Saabu

Spoločnosť Swedish Automobile, vlastník problematickej švédskej automobilky Saab, rokuje s nemenovanou čínskou bankou a automobilkou Zhejiang Youngman Lotus o kúpe podielu v spoločnosti s cieľom dostať Saab z finančných ťažkostí.

Uviedla to Swedish Automobile. Podľa vlastníka Saabu cieľom rokovaní s bankou a čínskou automobilkou je zabezpečenie financií na vyplatenie novembrových miezd zamestnancom a pokračovanie reorganizácie firmy. Čo sa týka čínskej banky, výkonný riaditeľ Swedish Automobile Victor Muller pre švédsku tlačovú agentúru TT uviedol, že nejde o Bank of China, ďalšie podrobnosti však odmietol zverejniť. Agentúra Reuters pôvodne zverejnila, že práve Bank of China by mala v záchrannom projekte nahradiť čínskeho investora Pang Da Automobile.

      
Výsledky rokovaní sú stále neisté a akákoľvek dohoda si vyžaduje súhlas kľúčových akcionárov, vrátane bývalého vlastníka Saabu, ktorým je americká automobilka General Motors. Predchádzajúci plán na záchranu Saabu, ktorý spočíval v predaji firmy spoločnostiam Youngman a Pang Da, zablokovala práve General Motors v obave, že kúpou Saabu by sa Číňania dostali k niektorým technológiám americkej firmy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button