Motorizmus

BMW zaplatí v USA pokutu za nedostatky v hláseniach o hromadných poruchách

Spoločnosť BMW of North America, dcéra koncernu BMW, súhlasila, že zaplatí pokutu tri milióny USD (2,27 milióna eur) americkému federálnemu úradu pre bezpečnosť cestnej premávky National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

Zaplatí za nedostatky v hláseniach o bezpečnostných poruchách na produktoch firmy predaných na americkom trhu. BMW dokázal len v šiestich prípadoch zo 16 uviesť presný počet dopravných prostriedkov, ktoré mali chyby a aký počet sa ich mal opraviť. A iba v piatich vedel presne zdokumentovať, ako pri ich odstraňovaní postupoval. 
      
Inšpektori NHTSA sa sťažovali, že BMW dodával priemerne až po 30 dňoch „základné“ informácie, ktoré chýbali v úvodných hláseniach. Pri kontrole 16 akcií zvolávania produktov BMW do opravy v Spojených štátoch v dôsledku výrobných chýb v roku 2010 sa našli nedostatky, ktoré boli v rozpore s americkými federálnymi predpismi. Okrem iného ich bolo treba nahlásiť úradu do piatich dní od zistenia. Úrad o tom informoval v piatok (10. 2.)
      
Súčasťou dohody BMW s úradom je, že koncern urobí zmeny, ktoré zamedzia tomu, aby sa v budúcnosti podobné nedostatky opakovali. NHTSA uviedol, že pre dopravu na cestách je mimoriadne dôležité, aby sa oznámenia o hromadných poruchách oznamovali čo najskôr a aby sa čo najrýchlejšie začali odstraňovať. Úrad v záverečnom zhrnutí uviedol, že už koncom roku 2010 konštatoval, že výrobca v porovnaní s predchádzajúcim obdobím zhoršil prístup k odstraňovaniu chýb. BMW zvolávalo v roku 2010 do dielní motocykle i športové automobily.
 

Prečítajte si aj

Back to top button