Motorizmus

Na Slovensku sa v tomto roku vyrobí takmer 780.000 automobilov

Výroba automobilov na Slovensku sa medziročne opäť zvýši. Oproti vlaňajšku sa v tomto roku vyrobí zhruba o 140.000 áut viac a ich celková produkcia dosiahne podľa odhadov 780.000 kusov.

„To je taká predstava, ktorá je úplne reálna,“ povedal dnes v Bratislave prezident Združenia automobilového priemyslu (ZAP) SR Jaroslav Holeček. Zástupcovia automobiliek pôsobiacich na Slovensku sa dnes stretli s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.
      
Podľa slov Holečka veľkou výhodou automobilových fabrík v SR je, že svoje výrobky dodávajú nielen pre miestny, ale najmä pre globálny trh. Pre podniky je to podľa neho veľká výhoda. „Ak na jednom mieste sa naše automobily predávajú menej, tak na inom sa predávajú viac,“ konštatoval. Jednou z pripomienok, ktoré zástupcovia automobiliek adresovali prezidentovi SR, bolo udržanie flexibility Zákonníka práce (ZP). Podľa Holečka túto prioritu podporujú predstavitelia všetkých spoločností. Zároveň sa však s hlavou štátu zhodli na tom, že v súčasnom stave je zbytočné zákon nejakým spôsobom meniť. 
      
„Nie som za to, aby sa v súčasnosti Zákonník práce otváral,“ povedal Gašparovič. Zároveň však dodal, že v súčasnom stave ZP absolútne nevyhovuje odborom ani zamestnávateľom a podnikateľom. Menenie tejto právnej normy by však bolo podľa prezidenta SR priveľmi náročné, nakoľko sa krajina musí momentálne vyrovnať s viacerými inými reformami.
      
Ďalšou prioritou je pre automobilky dobudovanie diaľnice za mestá Žilina a Banská Bystrica. Z 274 slovenských subdodávateľov automobiliek totiž pôsobí 251 na úsekoch medzi Bratislavou a týmito mestami. „Myslíme si, že pre ďalší rozvoj Slovenska je dôležité, aby sa táto autostráda dobudovala,“ uviedol Holeček. Prezident ZAP takisto zdôraznil význam rozvoja aplikovanej vedy a výskumu, ako aj vzdelávania. Spoločnosti pôsobiace v odvetví však vyžadujú aj doriešenie zákona o odpadoch, a to najmä v rámci problematiky Recyklačného fondu.
 

Prečítajte si aj

Back to top button