Motorizmus

Úplne nový model Transit Custom získal päťhviezdičkové hodnotenie Euro NCAP

Úplne nový model Transit Custom ako prvý v triede získal päťhviezdičkové hodnotenie Euro NCAP, päť hviezdičiek aj pre model Tourneo Custom.

Úplne nový model Transit Custom ako prvý vo svojej triede vkročil na panenskú pôdu a získal päťhviezdičkové hodnotenie nezávislej organizácie Euro NCAP, ktorá vykonáva skúšky bezpečnosti vozidiel. Rovnaké hodnotenie sa dostalo aj celkom novému mikrobusu Tourneo Custom.

Držiteľ titulu „Medzinárodná dodávka roka 2013“ získal po absolvovaní nových nárazových skúšok organizácie Euro NCAP s ťažkými nákladnými vozidlami až 77-percentné hodnotenie v kategórii celkovej bezpečnosti. Model získal bezkonkurenčne najlepšie hodnotenia vo svojej triede vozidiel v kategórii ochrany detí (90 percent), v kategórii ochrany dospelých (84 percent), ako aj v oblasti bezpečnostných prvkov (71 percent).

 
Okrem toho spoločnosť Ford získala vôbec prvé ocenenia Euro NCAP Advanced za technológie dostupné v úžitkovom vozidle. Cenou za technológiu na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu Lane Keeping Alert sa celkový počet ocenení Advanced pre spoločnosť Ford vyšplhal na sedem – čo sa zatiaľ nepodarilo žiadnemu inému výrobcovi automobilov. Ďalšie ocenenie putovalo do rúk automobilky Ford za jej systém SYNC s funkciou núdzovej pomoci Emergency Assistance.
 
„Model Transit Custom mení definíciu bezpečnosti vo svojom odvetví,“ uviedla Barb Samardzich, viceprezidentka pre vývoj produktov spoločnosti Ford of Europe. „Stavili sme na kombináciu konštrukcie z vysokopevnostnej ocele, prednej časti vozidla ohľaduplnej voči chodcom a najlepších bezpečnostných technológií v tejto kategórii vozidiel a vytvorili sme dodávku, ktorá poskytuje najlepšiu ochranu, aká je dnes k dispozícii – čo iste ocenia firemní klienti i prevádzkovatelia vlastných vozidiel.“
 
Úplne nová jednotonová dodávka Transit Custom je skonštruovaná tak, aby v prípade nehody za každých okolností poskytovala špičkovú ochranu tak pasažierom, ako aj chodcom. Viac než 40 percent karosérie tvoria prvky z vysokopevnostnej a ultra vysokopevnostnej ocele. Vozidlo navyše absolvovalo počas svojho vývoja viac než 4 500 virtuálnych simulácií nárazu a 30 fyzických nárazových skúšok.
 
Konštrukcia tohto modelu sa vyznačuje komplexným radom prvkov v prednej časti vozidla, ktoré sú starostlivo navrhnuté tak, aby zmierňovali riziko zranenia chodcov. Vozidlo je zároveň prvým z modelového radu Transit, ktoré je v ponuke s vylepšeným zadržiavacím systémom s hlavovými airbagmi pre cestujúcich na predných sedadlách.
 
S takouto kvalitnou úrovňou ochrany, akú poskytuje Ford Transit Custom svojim pasažierom i chodcom, nasadil tento model nepochybne vysokú úroveň,“ uviedol generálny tajomník organizácie Euro NCAP Michiel van Ratingen. „Vykonávanie skúšok na vozidlách tejto kategórie znamená pre Euro NCAP nový smer vývoja a je potešujúce, že zákazníci, ktorí majú záujem o kúpu päťhviezdičkových vozidiel tejto veľkosti, teraz už majú možnosť tak urobiť.“
 
Ocenená technológia Lane Keeping Alert slúži na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu. Ak systém zaregistruje, že vozidlo sa vychyľuje zo svojho jazdného pruhu, upozorní vodiča vibrovaním volantu a varovným hlásením na združenom displeji.
 
Systém SYNC s funkciou núdzovej pomoci Emergency Assistance dokáže pomôcť cestujúcim v modeli Transit Custom zavolať operátorovi miestnej záchrannej služby v niektorom z 26 jazykov, ktorými sa hovorí v 40 európskych regiónoch. Systém využíva informácie z palubnej jednotky systému GPS, ako aj z mapy a mobilnej siete. Pomocou nich dokáže určiť miesto nehody a prostredníctvom mobilného telefónu cestujúceho s podporou funkcie Bluetooth zavolá záchrannú službu. Táto technológia je dostupná aj v nových modeloch B-MAX, Fiesta, C-MAX, Focus, ako aj v novej Kuge.
 

„Ocenenie Euro NCAP Advanced je odmenou za bezpečnostné inovácie najvyššej úrovne a spoločnosť Ford je prvou automobilkou, ktorá ho získala za vozidlo preskúšané v rámci protokolu ťažkých nákladných vozidiel,“
uviedol prezident organizácie Euro NCAP Andre Seeck. „Majitelia modelu Transit Custom budú odteraz môcť využívať výhody bezpečnostných technológií a systémov pomoci pre vodiča, ktoré boli doposiaľ dostupné len v osobných automobiloch.“
 
Tourneo Custom
Päťhviezdičkovému hodnoteniu organizácie Euro NCAP sa teší aj úplne nový mikrobus Tourneo Custom, ktorý ponúka vynikajúcu úroveň bezpečnosti tak pre osobnú potrebu zákazníka, ako aj pre klientov, ktorí využívajú kyvadlovú dopravu vozidlami vyššej triedy.
 
Mikrobus Tourneo Custom vnáša do tejto kategórie vozidiel dômyselnosť a štýl podobný osobným vozidlám. Dostupný je v zostave s ôsmimi alebo deviatimi sedadlami s možnosťou výberu dvoch rázvorov a ponúka vynikajúcu úroveň funkčnosti a odolnosti, ako aj nízke prevádzkové náklady.
 
Zadné sedadlá sa vyznačujú úplne novým dizajnovým riešením a možno ich ľahko sklopiť do viacerých konfigurácií, prípadne sa dajú vybrať ako celok alebo jednotlivo. Cestujúci na zadných sedadlách si môžu vychutnať priestranné prostredie a pohodlie plne čalúnenej kabíny. Oba modely Transit Custom aj Tourneo Custom by mali byť na Slovensku v predaji na jar 2013.
 

Prečítajte si aj

Back to top button