Motorizmus

Vozidlá Iveco spoločne s motormi spoločnosti FTP Industrial na ceste na Dakar 2013

Na nadchádzajúcich automobilových pretekoch Dakar 2013 budú spoločnosti Iveco a FTP Industrial sponzorovať holandský tím De Rooy.

Obe spomínané spoločnosti v rámci obnoveného partnerstva, ktoré tímu v roku 2012 výrazne pomohlo k jeho skvelým úspechom, zaistia reprezentantom De Rooy vozidlá, motory a náhradné diely. Spoločne s približne siedmimi stovkami ďalších pretekárskych a asistenčných automobilov, vrátane vozidiel organizačných štábov a tlačových agentúr, budú vyčlenené vozidlá naložené v severofrancúzskom prístave Le Havre na palubu lode, odkiaľ vyplávajú na svoju dvadsaťjedendňovú cestu cez Atlantický oceán a Panamský prieplav až do cieľového miesta v Južnej Amerike.
 
Tieto preteky, ponímané za svetovú premiéru súťaže terénnych vozidiel, ktoré zakaždým priťahujú záujem miliónov fanúšikov, budú odštartované 5. januára 2013 v hlavnom meste Peru Lime a pretekári absolvujú dlhú trasu vedúcu cez Argentínu až do Santiaga de Chile, kde sa preteky 20. januára ukončia. Tím Petronas De Rooy Iveco nasadí do pretekov Dakar 2013 dva kamióny Iveco New Trakker 4×4 (Evolution 3), dva ďalšie kamióny Iveco New Trakker 4×4 (Evolution 2) a jeden truck Iveco Powerstar, ktorý firma vyrába a predáva v Austrálii. Všetky vozidlá sú vybavené motormi Cursor 13 spoločnosti FPT Industrial s maximálnym výkonom 840 HP. 

Za volantom pretekárskeho vozidla č. 1 Iveco Powerstar s lôžkovou úpravou bude tridsaťdvaročný Gerard de Rooy, vedúci pretekárskeho tímu a víťaz minulých pretekov Dakar 2012. Kamión č. 2 Iveco New Trakker (Evolution 3) bez lôžkovej úpravy bude pilotovať jeho krajan Hans Stacey. Pilotom pretekárskeho kamióna č. 3 Iveco New Trakker (Evolution 2) bez lôžkovej úpravy bude taliansky pretekár Miki Biasion, skúsený veterán tejto súťaže, ktorý má za sebou už tri účasti v kategórii pretekárskych automobilov a päť účastí v kategórii kamiónov.

 
Pretekárske vozidlo č. 4 Iveco New Trakker Evolution 3 bez lôžkovej úpravy bude pilotovať tímový nováčik René Kuipers, holandský motocyklový a automobilový terénny pretekár, a za volantom posledného vagóna č. 5 Iveco New Trakker Evolution 2 bude sedemnásobný účastník pretekov Dakar francúzsky pilot Jo Adua. Okrem pretekárskych kamiónov bude mať tím k dispozícii sedem asistenčných vozidiel, ktorých úlohou bude poskytovať pretekárom v priebehu súťaže technickú a ďalšiu pomoc. Tvorí ich konkrétne päť vozidiel Iveco New Trakker (1 kamión 8×8, 2 kamióny 6×6, 1 vozidlo 4×4 a 1 karavan 6×6) a jedno vozidlo Daily 4×4.
 
Preteky Dakar 2013 budú podľa záznamov predstavovať už tretí ročník partnerskej spolupráce medzi spoločnosťami Iveco / FTP Industrial a pretekárskym tímom De Rooy. Toto partnerstvo malo svoju premiéru v roku 2011 na Rallye Maroko. Ďalšia spoločná akcia sa uskutočnila v októbri 2012 znovu na pretekoch Rallye Maroko, kde piloti tímu Gerard de Rooy a Miki Biasion obsadili prvé a druhé miesto v kategórii špeciálne upravených kamiónov. Výsledky dosiahnuté na marockých pretekoch, ktoré bývajú všeobecne považované za hlavnú prípravu na Dakar, sú vynikajúcim prísľubom pre nastávajúci ostrý test, ktorý bude nepochybne oveľa náročnejší.
 
 
Iveco
Iveco, ktoré je súčasťou skupiny Fiat Industrial Group, vyvíja, konštruuje, vyrába a predáva ľahké, stredne ťažké a ťažké nákladné a úžitkové vozidlá, terénne nákladné automobily, mestské i medzimestské autobusy, diaľkové autokary aj špeciálne vozidlá určené k požiarnym zásahom, nasadeniu v teréne a na obranné účely. Iveco zamestnáva viac ako 25 000 ľudí v 11 krajinách sveta, využíva excelentné technológie a riešenia vyvinuté vo firemných vývojových centrách. Okrem Európy pôsobí tiež v Číne, Rusku, Austrálii a Latinskej Amerike. Viac ako 5000 servisných stredísk vo viac ako 160 krajinách garantuje technickú podporu kdekoľvek na svete, kde sú vozidlá Iveco v prevádzke.
 
FPT Industrial
Spoločnosť FPT Industrial, ktorá je súčasťou skupiny Fiat Industrial, vyvíja, konštruuje a predáva hnacie jednotky pre cestné aj terénne vozidlá, námornú techniku ​​a elektrostanice. FTP Industrial zamestnáva približne 8000 ľudí v rôznych krajinách sveta, a to v 10 závodoch a 6 výskumných a vývojových centrách. Predajná sieť spoločnosti zahŕňa 100 obchodných zástupcov a viac ako 1300 servisných centier pôsobiacich v približne v sto krajinách celého sveta. FPT Industrial, vďaka širokej škále svojich produktov (5 motorov v rozsahu výkonu od 37 do 640 kW a pohonných jednotiek s maximálnym krútiacim momentom od 300 do 500 Nm) a úzkym zameraním na výskum a vývoj, predstavuje svetovú špičku v oblasti výroby priemyselných hnacích jednotiek.


Prečítajte si aj

Back to top button