Motorizmus

Najlepší DAF XF všetkých čias

Pod týmto sloganom a s pozvánkou „Objavte nový DAF XF“ usporiadal importér DAF Trucks pre Českú a Slovenskú republiku v spolupráci so slovenskými dílermi veľkú akciu 17. mája 2013 v peknom prostredí Art Hotela Kaštieľ v Tomášove.

Nová vlajková loď DAF Trucks v ornažovej farbe – DAF XF Euro 6 – tu predstavili najmä vo verziách 460 a 510. Nová generácia motorov Euro 6 vychádza zo skúsenosti z praxe a 12,9-litrovým motorom Paccar MX. Ktorý vývojom ďalej zdokonalili.

Radový šesťvalec Paccar MX-13 Euro 6 s novým blokom motora používa technológiu priameho vysokotlakového vstrekovania paliva Common Rail so vstrekovacím tlakom až 2500 barov, turbodúchadlo s variabilnou geometriou lopatiek (VTG) a popri systéme SCR s kvapalinou AdBlue využíva aj systém recirkulácie výfukových plynov (EGR) v motore. Súčasťou dodatočnej úpravy výfukových plynov je tiež filter pevných častíc (DPF).

Nový motor Paccar MX-13 Euro 6 je dostupný vo verziách s výkonom 300 kW (410 k), 340 kW (460 k) alebo 375 kW (510 k), s maximálnym krútiacim momentom 2 000, 2 300 a 2500 Nm a v rozsahu otáčok motora od 1000 do 1425 min-1.  Štandardne je vybavený 12-stupňovou manuálnou prevodovkou Ecosplit alebo automatizovanou AS-Tronic alebo 16-stupňovou prevodovkou (v opcii). Spotrebu paliva sa oproti spotrebe motora Euro 5  Ate nezmenila, aj životnosť je rovnaká – 1,6 mil. km. Servisný interval je stanovený na 150 tis. km a výmena DPF filtra po 500 tis. km.

Nový DAF XF vo verzii Euro 6 je ťažší len o 90 kg, aj napriek zlúčeniu systémov SCR a ERG. Nová a ľahšia je zadná náprava vlastnej konštrukcie značky SR1344 i systém zavesenia Stabilink, ktorý zároveň plní funkciu priečneho stabilizátora. Nová je aj predná náprava s novými 1,75 m dlhými pružinami  (širka 90 mm – predtým 80 mm). Klienti DAF si mali možnosť aj zajadiť na súprave ťahača s návesom po regionálných cestách západného Slovenska.
DAF Trucks myslel aj na zábavu rodín klientov – o pozornosť návštevníkov sa postaral kúzelník a výborná rocková kapela. Prostredie kaštieľa ponúkalo aj možnosť zahrať si golf či minihokej na tráve. No a počas celého dňa s vydareným počasím nechýbalo ani bohaté občerstvenie. V rozhovorch s klientmi sme zaznamenali veľký záujem ešte objednať nový DAF XF s motoro Euro 5. Pre autodopravcov, ktorí vyslovene nejazdia po trasách výrazne zvýhodnených v mýte a poplatkoch pre normu Euro 6, je skutočne možnosť kúpiť nový XF s motorm Euro 5 výhodnou voľbou – ako vo vstupných nákladoch, tak aj v prevádzkových. Takže požiadavka na ich dodávku môže byť v najbližšom období ešte vysoká.
 

 

Prečítajte si aj

Back to top button