Motorizmus

Kamery na STK za prvý deň skontrolovali viac ako 4500 áut

Prvý deň povinného fungovania nového kamerového systému na staniciach technickej a s nimi spojenej emisnej kontroly prebehol bez problémov.

Celkovo bolo 1. júla 2013 vykonaných 4536 technických kontrol a do automatizovaného informačného systému bolo prenesených 10.938 snímok zo vstupných a výstupných kamier. Počas samotnej kontroly bolo vyhotovených a zaznamenaných ďalších 18.623 snímok.
      
„Nový kamerový systém, ktorý pomôže zabrániť podvodom pri emisných aj technických kontrolách, funguje bez problémov. Od jeho spustenia očakávame, že sa zvýši bezpečnosť nielen vodičov, ale aj chodcov a ostatných účastníkov cestnej premávky,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. 
     
Všetky stanice technickej kontroly a pracoviská emisnej kontroly spojené s STK musia mať od 1. júla povinne nainštalované monitorovacie zariadenie, ktoré tvoria minimálne tri záznamové zariadenia. Tie robia digitálne statické obrazové záznamy (snímky) a digitálny kontinuálny obrazový záznam (videozáznam) priestoru kontrolnej linky STK. Celý systém je napojený na celoslovenský automatizovaný informačný systém technických a emisných kontrol. Okrem toho sú v priestoroch linky nainštalované zariadenia na čítanie čiarového kódu a terminál, ktorý umožní spojenie s centrálnou databázou.

Tieto opatrenia majú zamedziť fiktívnym kontrolám. Dnes sa tak už nemôže stať, že potvrdenie o vykonaní STK dostane vozidlo bez toho, aby prešlo kontrolnou linkou. Kamery prispejú aj ku skvalitneniu služieb pre zákazníkov. Vďaka nim je možné efektívnejšie a lepšie kontrolovať kvalitu práce jednotlivých technikov a priebežne vylepšovať služby. Všetky priestory, ktoré budú pod dohľadom kamier, sú náležite označené.
 

Prečítajte si aj

Back to top button