Motorizmus

Prezident spoločnosti Volvo Trucks sa ujal role kaskadéra

Claes Nilsson je prezidentom Volvo Trucks a niekým, kto sa neváha postaviť na strechu nákladného vozidla kolísajúceho sa vo viac ako 20 metrovej výške a zahrať si vo filme, v ktorom nové nákladné vozidlo podstúpilo náročnú skúšku.

„Musím priznať, že sa mi zvieral žalúdok a že som sa niekoľkokrát pýtal sám seba, na čo som sa to zase nechal prehovoriť. Rozhodne nie som horolezec ani nemám rád výšky. Ale sľúbil som, že tento kúsok predvediem, tak som z toho nemohol vycúvať,“ popisuje situáciu Claes Nilsson.
Nilsson musel stráviť takmer dve hodiny tým, že stál na prednom paneli Volva FMX pre stavebníctvo, ktoré bolo zavesené viac ako 20 metrov nad vodou v göteborgskom prístave. „Samozrejme, zábery sme točili opakovane a to nejakú dobu trvalo. Bola celkom zima (okolo 8 stupňov) a vietor fúkal asi rýchlosťou 10 metrov za sekundu, takže po chvíľke ma oziabali ruky. Všetko ale prebehlo bez problémov. O bezpečnosť bolo postarané na 100%, takže skutočný strach o seba som nemal,“ pokračuje Nilsson.

„Za zrodom filmu nazvaného „The Hook“ stála snaha ukázať, že predný ťažný hák vozidla je dimenzovaný na omnoho väčšie zaťaženie, než akému je za bežných okolností vystavovaný. Chceli sme predviesť odolnosť a kvalitu našich vozidiel pre stavebníctvo. A napadá Vám niečo lepšie, ako zavesiť 15 tonový náklaďák do vzduchu za jeho vlastný ťažný hák?“ pýta sa Claes Nilsson.

Film sa natáčal z vrtuľníku a každý krok natáčania bol vopred pripravený až do najmenších detailov. „Problém bol v tom, že sme celý film natočili z vrtuľníku a na jeden záber. Claes Nilsson na mňa naozaj urobil dojem. Po celé dve hodiny, kedy visel 20 metrov nad zemou, sa plne sústredil a zostal úplne kľudný. Sám som si to skúsil, aj keď len na 15 minút, a môžem Vám povedať, že som mal celkom strach,“ hovorí Filip Nilsson zo štúdia Folke Film, ktorý bol poverený režírovaním filmu.
 
 
Nebolo to prvý krát, čo spoločnosť Volvo Trucks natočila pôsobivú skúšku svojich vlastných vozidiel. Film „The Balerina Stunt“ zaznamenal po celom svete obrovský úspech hneď po tom, ako sa minulý rok v auguste objavil na internete. Video, v ktorom povrazolezkyňa Faith Dickey balansuje na lane natiahnutom medzi dvoma nákladnými vozidlami idúcimi plnou rýchlosťou, videlo na stránkach YouTube viac ako 7 miliónov ľudí. Cieľom tohto filmu bolo predviesť vylepšenie nových vozidiel Volvo pre diaľkovú prepravu v oblasti stability a presnosti riadenia.
„Od tej doby sme predstavili ďalšie 4 modely. V nasledujúcich mesiacoch sa ich chystáme podrobiť rôznym testom, ktoré by mali dokázať, ako veľmi boli vylepšené. A môžem Vás uistiť, že sa nebude jednať o žiadne nudné skúšky. Naopak, pripravujeme niečo, čo vo svete nákladných vozidiel ešte nikto nedokázal,“ dodáva Claes Nilsson.

 

Prečítajte si aj

Back to top button