Motorizmus

Ocenenia pre Volvo FH a Ford Connect

Moskovský veľtrh úžitkových vozidiel COMTRANS 2013 sa koná od 8. do 14. septembra a stal sa aj významným miestom prezentácie európskych výrobcov úžitkových vozidiel.

Stal sa aj miestom, ktoré využila Medzinárodná jury pre odovzdanie prestížnych titulov „Truck of the Year“ a „Van of the Year“. 2014. Na začiatok si pripomeňme, že tohtoročným ťahačom roka je IVECO Stralis HI-WAY a dodávkou roku 2013 je Ford Custom. Očakávania pre rok 2014 boli veľké a o oba tituly sa uchádzal Mercedes a v oboch kategóriach mal „želiezka v ohni“, veď tak nový Arocs ako aj Sprinter novej generácie vzbudili veľký ohlas v dopravnej komunite.

No prišli aj novinky zo švédskej kuchyne v podobe Volvo FH a Scania Streamline a holandský DAF s novým ľúbivým radom XF. O titul sa uchádzal aj MAN Euro 6 Range. Medzinárodná porota, v ktorej je aj náš redaktor a kolega Stanley Cvengroš, nakoniec rozhodla, že víťaznú trofej „Truck of the Year 2014“ získal nový ťahač VOLVO FH. Body medzi prvým Volvom a druhým DAFom hovoria o tom, že na jury dobre zapôsobili obe tieto novinky na trhu.


Truck of the Year 2014:
1. Volvo FH – 116
2. DAF XF – 105
3. Mercedes-Benz Arocs – 50
 
Ford od roku 2012 prakticky až doteraz vymenil kompletný rad malých úžitkových vozidiel a má skutočne veľmi dobrý dizajn i veľmi úsporné nové motory (podrobnosti nájdete na str. 38). Jeho najväčším konkurentom v boji o titul bol nový Mercedes-Benz Spriter, ktorý je charakteristický množstvom nových bezpečnostných prvkov. Medzinárodná jury napokon zvolila za „Van of the Year 2014“ Ford Connect, čím potvrdila dobre nastavenú stratégiu inovácií tejto značky.
 
Van of the Year 2014:
1. Ford Connect – 130
2. Mercedes-Benz Sprinter – 123
3. Renault Kangoo – 25
 
Podrobnosti z veľtrhu COOMTRANS 2013 nájdete v budúcom čísle magazínu TRANSPORT a LOGISTIKA (10/2013).
 

Prečítajte si aj

Back to top button