Motorizmus

Jaguar príde na trh s modelmi masovo dostupných vozidiel

Jaguar, britský výrobca luxusných automobilov, uvoľní 2,4 miliardy USD (1,82 miliardy eur) na nový rad svojich modelov určených na masový odbyt.

Pôjde o ľahké športové a terénne vozidlá vyrobené z hliníka. Podľa agentúry Reuters nový program automobilky vytvorí v Británii 1700 pracovných miest. Investícia je súčasťou zámeru vedenia Jaguaru dostať od roku 2015 na trh požadované modely a súťažiť tak s lacnejšími luxusnými vozidlami, ktoré vyrába jeho sesterská spoločnosť Land Rover.

Nové modely Jaguaru však vstúpia hlavne do priameho konkurenčného boja s nemeckými automobilkami BMW a Mercedes-Benz, ktoré dominujú na trhu v úvodnej skupine luxusných vozidlami. Jaguar, súčasť skupiny Jaguar Land Rover (JLR), ktorá patrí indickej spoločnosti Tata Motors, dnes uviedol, že sa prostriedky použijú na vypracovanie systému, ktorý umožní vyrábať novú „celistvú hliníkovú architektúru“ áut.
      
Športový sedan Jaguaru, ktorý sa má vyrábať od roku 2015, bude produktom novej technológie. Bude prvým modelovým radom vybaveným motorom JLR z motorárne neďaleko Wolverhamptonu. Spoločnosť informovala, že plánovaná investícia vytvorí v dodávateľskom zázemí automobilky ďalších 24.000 pracovných miest.
      
Skupina Tata Motors prevzala JLR od amerického Forda pred štyrmi rokmi za 2,3 miliardy USD. Na rozdiel od viacerých európskych automobiliek sa jej podarilo vyhnúť cyklu zatvárania závodov alebo znižovanie ich výroby vďaka vstupu na rastúci trh luxusných automobilov na rozvojových trhoch.
 

Prečítajte si aj

Back to top button