Motorizmus

Vo Volkswagene otvorili vzdelávacie centrum pre mladých ľudí

V bratislavskom závode Volkswagenu dnes otvorili vzdelávacie centrum, v ktorom sa na princípe nemeckého duálneho systému budú vzdelávať absolventi slovenských stredných škôl.

S dvojročným kurzom Mechatronik ako prví začínajú 24 študenti. Štyri dni sa budú venovať praktickému vzdelávaniu, jeden deň teórii. Automobilka si ich vybrala z 300 uchádzačov. „Vytvorením Centra duálneho vzdelávania a zavedením programu Mechatronik prinášame do krajiny najmodernejšie vzdelávacie postupy osvedčené nemeckým duálnym systémom,“ povedal na dnešnom otvorení člen predstavenstva Volkswagen Slovakia pre personálnu oblasť Wilfried von Rath.

Verí, že tento systém vzdelávania bude mať na Slovensku veľa pokračovateľ, keďže je to podľa neho dobrá zbraň proti vysokej nezamestnanosti mladých ľudí. Vedúca personálneho rozvoja spoločnosti Renáta Valeková považuje za dôležité, že praktická časť prebieha priamo vo výrobe, kde učni riešia praktické problémy. Na Slovensku je bez práce takmer 34 percent mladých ľudí vo veku 18 až 24 rokov, v Nemecku ide približne o osem percent. Za nízku nezamestnanosť mladých vďačí krajina podľa predstaviteľov firmy práve duálnemu vzdelávaniu.
      
Spoločnosť sa rozhodla spustiť ako pilotný práve program Mechatronik, keďže vytvára z mechatronických, elektrických a elektronických komponentov komplexné mechatronické systémy, napríklad roboty pre priemyselnú výrobu. Keď 24 študenti po dvoch rokoch skončia rekvalifikačné štúdium, mali by mať uplatnenie v konkrétnych prevádzkach automobilky. „Už teraz sú našimi zamestnancami, máme predstavu, kde ich uplatníme,“ povedala Valeková. Študenti majú zmluvu na rok, podmienkou na to, aby získali ďalšiu zmluvu, je úspech v záverečnom teste na konci prvého ročníka. „Je to ich motivácia, aby sa učili a aby dosahovali úspechy, ktoré potrebujú na pokračovanie,“ dodala. Jeden zo študentov Miroslav Matis sa do pilotného programu zapojil preto, že podľa vlastných slov vo firme vidí perspektívu. „Chcel som pracovať v spoločnosti, ako je táto a vidím v tom budúcnosť,“ zdôvodnil.
      
Automobilka plánuje prijímať študentov do centra každý rok. Ich počet bude závisieť od potreby firmy. Spoločnosť chce vzdelávanie spustiť postupne aj v ďalších profesiách. Spoločnosť do Centra duálneho vzdelávania a kurzu Mechatronik investovala približne jeden milión eur. Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD) vyhlásil, že štát takúto formu vzdelávania podporí. „V najbližších dvoch, troch týždňoch sa uskutoční stretnutie, na ktorom budú aj zástupcovia ministerstva školstva a na tomto stretnutí chceme urobiť konkrétne dohody, ako naše dva rezorty zabezpečia nevyhnutnú podporu takémuto novému vzdelávaciemu systému,“ podčiarkol.

Akou sumou, ešte nevedel spresniť. „Považujem za prirodzené, aby sa štát spolupodieľal na financovaní takýchto programov, lebo naším cieľom je, aby sa toto vzdelávanie stalo normálnou súčasťou odborného školstva. Takže tak, ako dnes štát prispieva na študentov stredných súkromných odborných škôl, tak by v tejto podobe mohol prispievať aj na takéto vzdelávanie,“ dodal. To, ktoré odbory sú pre štát dôležité, by mala podľa Ondruša ukázať Národná sústava povolaní. „Táto sústava nám umožní veľmi presne monitorovať, aký je záujem o jednotlivé povolania,“ spresnil.
 

Prečítajte si aj

Back to top button