Motorizmus

Automobilový priemysel v SR si udržal svoj rast

Automobilový priemysel v SR si v posledných rokoch získal v Európe veľké uznanie, lebo aj v rokoch hospodárskej krízy si dokázal udržať svoj rast.

Uviedol to pre TASR prezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Jaroslav Holeček. „V Európe na nás pozerajú s úctou a rešpektom. Naše minuloročné výsledky posunuli Slovensko na špičku rebríčka vo výrobe automobilov na obyvateľa. Prvú priečku sme obsadili počtom 171 áut na 1000 obyvateľov, čo znamená v celkových číslach viac ako 925.000 vyrobených automobilov. V tomto roku máme ambíciu priblížiť sa opäť bližšie k vysnívanému miliónu,“ vyčíslil.
      
Podľa jeho slov je to však nielen šikovnosť ľudí na Slovensku vyrábať, ale aj nájsť vhodný trh pre odbyt, vyrobiť žiadaný model automobilu a dokázať optimalizovať a inovovať výrobu. Vzniká tu veľký priestor pre rozvoj dodávateľov pre automobilky. Subdodávatelia tvoria viac ako jednu štvrtinu tržieb automobilového priemyslu. „Takmer 80 % subdodávateľov sú u nás lokalizované medzinárodné a nadnárodné spoločnosti,“ priblížil.
      
„Našou úlohou je podporiť zabezpečenie slovenských lokálnych subdodávateľov, ktorí na jednej strane zaistia zníženie logistických nákladov, ale na druhej strane aj stabilitu subdodávateľskej siete na Slovensku. Rozvoj dodávateľských firiem je jedným zo strategických cieľov vedúcej organizácie tohto odvetvia – Zväzu automobilového priemyslu,“ podčiarkol Holeček.
      
Odborníkmi Ekonomickej univerzity v Bratislave vypracovaná štúdia jasne ukazuje vplyv automobilového priemyslu na slovenské hospodárstvo. „V odvetví automobilového priemyslu je zamestnaných priamo viac ako 60.000 zamestnancov, no priamo aj nepriamo sú naň naviazané pracovné miesta pre viac ako 200.000 ľudí,“ priblížil Holeček. Odvetvie automotive tvorí spolu 41 % tržieb z celkovej priemyselnej výroby na Slovensku. Pridaná hodnota tvorená jedným pracovníkom pri výrobe automobilov je pritom 2,5-násobne väčšia ako priemer slovenského priemyslu. „Takisto 26-% podiel na exporte a 12 % tvorby HDP je na jednej strane dôkazom významu automobilového priemyslu v hospodárstve SR, ale na druhej strane tiež nesmiernej zodpovednosti za jeho ďalší rozvoj a zabezpečenie jeho trvalej konkurencieschopnosti,“ zdôraznil.
      
Predpokladom ďalšieho rozvoja automobilového priemyslu je podľa prezidenta ZAP však aj zabezpečenie potrebných odborníkov. „Odborné vzdelanie musí byť v súlade so súčasnou praxou a potrebami trhu práce. Je nutné vykonať reformu stredného odborného školstva a zodpovedne pripravovať mladých ľudí na ich povolanie,“ dodal Holeček.
 

Prečítajte si aj

Back to top button