Motorizmus

Toyota zastaví výrobu vozidiel v Austrálii do konca roka 2017

Japonská automobilka Toyota zastaví výrobu vozidiel v Austrálii do konca roka 2017.

Zasadí tak posledný úder automobilovému priemyslu v krajine, konštatuje agentúra AP. Austrália čelí „exodu“ zahraničných automobiliek, ktoré sa sťažujú na vysoké výrobné náklady a tvrdú konkurenciu na tamojšom trhu. Toyota zverejnila túto správu len dva mesiac po tom, ako americký koncern General Motors oznámil, že do roku 2017 ukončí výrobu v Austrálii.
 
Americká automobilka Ford už vlani v máji avizovala, že v roku 2016 zíde z výrobného pásu jej austrálskeho závodu posledné auto. Toyota zamestnáva v Austrálii 2500 ľudí. Najväčšia svetová automobilka svoje rozhodnutie o odchode z Austrálie odôvodnila dvoma kľúčovými faktormi. Jedným z nich je silný austrálsky dolár a druhým sú vysoké výrobné náklady a tvrdá konkurencia.
      
„Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme transformovali náš podnik. Ale realita je taká, že v Austrálii je priveľa faktorov, ktoré nemôžeme ovplyvniť, a ktoré nám neumožňujú vyrábať autá v tejto krajine,“ vyhlásil generálny riaditeľ austrálskej divízie Toyota Max Yasuda. Podľa odhadu Medzinárodnej organizácie výrobcov motorových vozidiel, automobilky v Austrálii v roku 2012 vyprodukovali len približne 178.000 áut.
 

 
 

Prečítajte si aj

Back to top button