Motorizmus

Predaj ojazdených áut sa stal v Česku len kulisou, zarába sa na úveroch

Predaj ojazdených áut v Česku sa stal len kulisou. Zarába sa v ňom hlavne na sprostredkovávaní čoraz drahších úverov.

Píše sa o tom na internetovom portáli iDNES.cz. Za posledných päť rokov sa provízia za predaj na úver zvýšila na dvojnásobok. Platí ju zákazník. Portál uviedol, že pokiaľ je zisk hlavným meradlom úspešného podnikania, majiteľ najväčšieho predajcu ojazdených áut v Česku by mohol spokojne premaľovať firemný štít na AAA Autopôžička.
      
Od začiatku roka 2011 platí, že spoločnosť AAA Auto zarába sústavne viac na províziách za sprostredkovanie úverov a poistenia než na samotných autách. Vyplýva to zo štvrťročných výsledkov spoločnosti. Vo všetkých kvartáloch prekročil hrubý zisk z predaja finančných služieb, čo sú predovšetkým príjmy od úverových spoločností, hrubý zárobok z predaných vozidiel. Podľa posledných dostupných výsledkov za 1. štvrťrok 2013 bol tento rozdiel dvojnásobný.
      
Vlani v 1. kvartáli na každé auto predané na úver bola provízia z predaja finančných služieb viac ako 2100 eur. To je 41 % priemernej predajnej ceny vozidiel a štyrikrát viac, než sa dosahuje hrubý zisk z predaja auta; ten je takmer 540 eur. Podľa úverových spoločností, ktoré spolupracujú s bazármi, platí, že takmer celý účtovaný poplatok za spracovanie a ponúknuté „zľavy“ pri financovaní auta na úver odchádzajú ako provízia na účet predajcu ojazdeného vozidla. V zmluvách, do ktorých redakcia nahliadla, dosiahol rekordný poplatok 137.964 Kč (5016,51 eura) a dohodnutá „zľava“ 50.000 Kč.
 
Poplatok v eurách je podľa súčasného kurzu EUR/CZK. V čase uzatvorenia zmluvy bol kurz koruny voči spoločnej mene o vyše 5 % silnejší. Všetky zvýšené provízie bez ohľadu na to, ako sa o ne podelí autobazár s úverovou spoločnosťou, nakoniec platí kupujúci. V prípade spoločností Essox, Home Credit a GE Money Auto, ktoré používajú sporný výpočet RPSN, majú ľudia šancu na vrátenie podstatnej časti úveru. Česká obchodná inšpekcia (ČOI) totiž zaň udelila prvú právoplatnú pokutu. RPSN je ročná percentná sadzba nákladov na úver. Pozostáva z úrokov, provízie, poplatkov pre sprostredkovateľa úveru a iných poplatkov súvisiacich s poskytnutím úveru.
 

Prečítajte si aj

Back to top button