Motorizmus

Slovensko pozná víťaza Drivers’ Fuel Challenge

31. mája sa uskutočnilo v priestoroch Truck Centra spoločnosti Volvo Group Slovakia v Senci slovenské finále súťaže o najhospodárnejšieho vodiča, Drivers’ Fuel Challenge, ktorého víťazom sa stal František Oravec, zo Spišského Štvrtka.

Do finále postupovali súťažiaci z troch kvalifikačných kôl, ktoré na Slovensku prebiehali v troch mestách – Prešov, Zvolen a Senec. Z každého kvalifikačného kola postupovali ďalej štyria vodiči. Prvé kvalifikačné kolo prebiehalo v Truck Centre Prešov, od 23. do 26.4. V priebehu týchto dní v Prešove absolvovalo svoju kvalifikačnú jazdu 44 vodičov.
 
Ďalej pokračovala kvalifikácia vo Zvolene, kde sa jazdilo 28.-30.4. a 24.5., počas dňa otvorených dverí. Vo Zvolene sa celkovo zapojilo 57 súťažiacich. V Senci boli k dispozícií opäť štyri kvalifikačné dni, 13.-16.5., počas ktorých sa za volantom dvoch súťažných Volvo FH 500, vystriedalo 55 vodičov. Celkovo do súťaže nastúpilo 156 vodičov, z ktorých 12 sa stretlo v slovenskom finále.
 
Súťaž ukázala, aké veľké dokážu byť rozdiely v správaní jednotlivých vodičov a v ich dosahovaných spotrebách. Súprava, ktorá sa skladala z ťahača Volvo FH 13l 500 k EURO 6 a návesu značky KÖGEL, ktorý bol naložený 14 t nákladu – betónovými záťažami na žeriavy. Rozdiely medzi najlepšími vodičmi boli skutočne tesné, mnohokrát rozhodovali len mililitre. Vo Zvolene spálil najlepší vodič 5,89 l nafty na 30,28 km, vodič na štvrtom mieste len o 0,12 litra viac, teda 6,01 l. Rozdiel, ktorý je skutočne minimálny. Na opačnom konci výsledkov sa dali nájsť na rovnakej trase spotreby až okolo 9 l.
 
Finalisti sa stretli poslednú májovú sobotu v Truck Centre Senec, kde bolo cítiť skutočne napätú atmosféru už od rána. O 6:30 prebehla obhliadka trate, po ktorej nasledovalo vyžrebovanie jazdcov do dvoch skupín. Kvôli zachovaniu objektivity súťažila každá skupina samostatne a v súboji o 1. miesto sa stretli víťazi jednotlivých skupín, o 3. miesto bojovali jazdci, ktorí sa vo svojej skupine umiestnili na 2. priečke.
 
Finálové súboje o prvé tri miesta prebiehali už len na jednej súprave. V boji o 3. miesto proti sebe nastúpili Peter Oravec zo spoločnosti ND Oravec a Anton Paľuch, z firmy MH Transport. Vo veľmi tesnom súboji si nakoniec tretie miesto vyjazdil Anton Paľuch, ktorý na 24,47 km dlhej trase spotreboval 5,57 l nafty. Boj o prvú priečku už prebiehal na dlhšej trase, ktorá merala až 34,39 km. S jej nástrahami bojovali proti sebe František Oravec z rovnomennej spoločnosti a Juraj Balog, jazdiaci pre firmu STD Donivo. Nižšiu spotrebu nakoniec dosiahol František Oravec, ktorý na túto trasu potreboval 7,18 l nafty, čo sa rovná priemernej spotrebe 20,89 l/100 km.
 
Tento 46. ročný súťažiaci zo Spišského štvrtka po súťaži povedal: „Som obrovským fanúšikom značky Volvo, viem, že dokáže jazdiť so skutočne nízkou spotrebou. Chcel som ukázať, ako jazdíme v našej firme.“ A aký je ten správny recept na víťazstvo? „Ľahká noha, predvídať, čo sa môže stať a vnímať premávku“, dodáva. „Veľa som sa naučil aj od systému I-See, ktorý mám v najnovšom ťahači. Počas súťaže som sa správal v kopcoch presne tak, ako by to spravilo aj I-See. Je to fantastická funkcia.“ Pán Oravec je klientom značky Volvo už 9 rokov, vo firme má celkovo 6 ťahačov. A aké sú jeho plány do regionálneho finále? „100% si verím a chcem vyhrať. U nás vo firme neustále rozmýšľame, ako znížiť spotrebu a pravidelne si cez systém Dynafleet kontrolujeme, ako jazdíme, ako efektívne využívame vozidlo. My súťažíme každý deň. Pevne verím, že na to mám.“
 
Celkové poradie slovenského finále Drivers’ Fuel Challenge 2014:
FINÁLE DFC 2014
Poradie
Vodič
Firma
1.
František Oravec
František Oravec
2.
Juraj Balog
STD Donivo
3.
Anton Paľuch
MH Transport
4.
Peter Oravec
ND Oravec
 
Ceny pre prvých troch boli skutočne zaujímavé:
Najlepší vodič:
1.     Dovolenka v hodnote 1000,- EUR + reklamné predmety v hodnote 300,- EUR
2.     Dovolenka v hodnote 700,- EUR + reklamné predmety v hodnote 200,- EUR
3.     Dovolenka v hodnote 500,- EUR + reklamné predmety v hodnote 100,- EUR
 
Dopravná spoločnosť najlepšieho vodiča:
1.     Servisné služby Volvo Trucks v hodnote 1000,- EUR + školenie vodičov v hodnote 1000,- EUR
2.     Servisné služby Volvo Trucks v hodnote 700,- EUR + školenie vodičov v hodnote 700,- EUR
3.     Servisné služby Volvo Trucks v hodnote  500,- EUR + školenie vodičov v hodnote 400,- EUR
 
Víťaz slovenského finále sa takisto zúčastní finále regiónu strednej a východnej Európy (MCEE), ktoré sa bude konať na Slovensku 28.-30.8.2014. Do tohto regiónu patria: Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Čierna hora, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko. Dejiskom finále bude pretekársky okruh Slovakia Ring.
 
Pre víťazov regionálneho finále sú pripravené fantastické ceny: 
Najlepší vodič:
1.     Nové Volvo S60
2.     Návšteva továrne Volvo vo Švédsku
3.     Reklamné predmety v hodnote 1 000,- EUR
 
Dopravná spoločnosť najlepšieho vodiča:
1.     Servisné služby Volvo Trucks v hodnote  10 000 EUR
2.     Servisné služby Volvo Trucks v hodnote  5 000 EUR
3.     Servisné služby Volvo Trucks v hodnote  2 500 EUR
 
Prví traja vodiči z regionálneho finále postupujú na globálne finále, ktoré sa bude konať 19. septembra vo švédskom Göteborgu. Víťaz sa stane absolútnym šampiónom v hospodárnej jazde pre rok 2014.
V minulom roku sa súťaže Drivers’ Fuel Challenge v regióne MCEE zapojilo 3 200 súťažiacich, z ktorých sa stal celkovým víťazom maďarský vodič Zoltán Simon. 
 

Prečítajte si aj

Back to top button