Motorizmus

Scania Chimera: Z 0 na 100 km/h za 5 sekúnd

Chimera je posledný veľkolepý výstavný ťahač (show truck) od slávneho zákazkového konštruktéra Svempu Bergendahla.

Vozidlo má veľmi pútavý vzhľad a je obdarené silou spoľahlivého motora Scania V8,  vďaka ktorému dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 4,6 až 5 sekúnd. Vozidlo je štvrtý Svempov výstavný ťahač a očakáva sa, že rovnako, ako jeho predchodcovia, si získa zástupy nasledovníkov po celom svete. Vozidlo debutovalo na festivale Interlaken Trucker & Country Festival vo Švajčiarsku, ktorý sa konal od 27. do 29. júna.
 
Pripravený na budúcnosť
„Svojím jasne futuristickým vzhľadom Chimera vypĺňa medzeru v našej kolekcii. Tento výstavný ťahač dosahuje extrémny štýl zásluhou efektne odhaleného motora a prepracovaného dizajnu. Jeho pokrokovosť sme dosiahli použitím vysokokvalitných materiálov, ako aj tým, že je pripravený na hybridnú elektronicko-technologickú budúcnosť,“ uviedol Jan Richter, dizajnér spoločnosti Svempas.
 
Vývojársky tím spoločnosti Svempas začal na návrhu tohto ťahača pracovať približne pred piatimi rokmi. Kým bol výsledok definitívny, predbežné náčrty prešli početnými konštrukčnými zmenami a až potom bolo vozidlo pripravené na dodatočné úpravy motora.
 
„Pôvodne sme mali v pláne vzhľad smerovať k retro štýlu,  ale napokon sme sa rozhodli pre absolútne súčasný dizajn po všetkých stránkach,“ hovorí Richter. „Náš výstavný ťahač navyše dostal viac pretekársky výraz. Napriek tomu, že sme starostlivo dodržali základný dizajnový štýl značky Scania, podarilo sa nám urobiť zopár krokov vpred.“
 
Lahôdka pre fanúšikov
Jan Richter, dizajnér zo spoločnosti Svempas, dúfa, že vozidlo urobí na fanúšikov rovnako dobrý dojem ako predošlé ťahače, hoci si pripúšťa možnosť, že na tento dizajn si bude potrebné zvyknúť. „Naši fanúšikovia očakávajú niečo neobyčajné a ja môžem hrdo vyhlásiť, že presne to im aj ponúkame,“ vraví.
 
Vozidlo je pomenované podľa mytologického zvieraťa Chiméry, opisovaného ako oheň chrliaci trojhlavý kríženec leva, draka a kozy s hadom namiesto chvosta. Často je dokonca dávané do súvisu s ešte mocnejším Griffinom spoločnosti Scania.
 
Chimera na turné
Vozidlo Chimera sa okrem festivalu v Interlaken predstaví aj 26. a 27. júla na festivale Truckstar v holandskom Assene a od 20. do 23. augusta na podujatí Elmia Lastbil v Jönköpingu vo Švédsku. V Nórsku si bude možné vozidlo Chimera pozrieť od 4. do  9. septembra na výstave TRANPORTmessa v Gardemoen a 12. až 14 septembra na výstave Dyrsku’n v meste Seljord. Vozidlo môžete tiež vidieť na pretekoch ťahačov Le Mans’ 24 Heures Camions, a to 11. a 12. októbra a určite pribudnú aj ďalšie dátumy.
 
Scania Chimera – technické údaje
– Motor Scania V8 s objemom 16,4 l, výkon 1460 k zväčšený na 2190 k
– Šesť turbodúchadiel Holset
– Výfukový systém z nehrdzavejúcej ocele
– Upravená 6-stupňová prevodovka Allison
– Karoséria vyvinutá spoločnosťou Laxå Special Vehicles s použitím modifikovanej kabíny série P spolu s komponentmi kabíny typu R
– Hmotnosť: 4 780 kg, predovšetkým vďaka rúrkovej konštrukcii z nehrdzavejúcej ocele
– Podvozok s nezávislým zavesením predných kolies A-link, duálne tlmiče na každej strane
 

Prečítajte si aj

Back to top button